fbpx

header

Željko Lučić u „Travijati“ na sceni Narodnog pozorišta

milijana-nikolić-narodno-pozorište

U Verdijevoj operi „Travijata“, koja će pod dirigentskom upravom Dejana Savića biti izvedena 9. aprila u 19.30 sati na Velikoj sceni, u ulozi Žorža Žermona gostovaće jedan od najpriznatijih svetskih baritona Željko Lučić. 

 

Opera „Norma“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

 

Biće to njegov prvi nastup u Narodnom pozorištu u Beogradu posle pauze duže od decenije.

 

Lučić već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu, nastupajući u najprestižnijim operskim kućama na svetu, kao što  su Metropoliten Opera, Milanska skala, Кraljevska opera u Londonu, Opera u San Francisku, Nacionalni teatar Pariske opere, Bečka državna opera.

 

Njegovi mnogobrojni angažmani u Metropoliten operi obuhvataju izvođenja naslovnih rola u Magbetu, Nabuku i Rigoletu, kao i uloge Alfija u operi Кavalerija rustikana, Amonasra u Aidi, Žermona u Travijati, Grofa Lune u Trubaduru, Enrika u Lučiji od Lamermura, Jovana u Salomi i Skarpije u Toski.

 

U „Travijati“, zahtevnoj operi velike dramske snage, kao gosti će nastupiti i mladi solisti, doktorandi na Fakultetu muzičkih umetnosti – Vesna Đurković (Violeta Valeri) i Stevan Кaranac (Alfred Žermon).

 

U podeli su i Ljubica Vraneš (Flora Bervoa), Tatjana Mitić (Anina), Mihailo Šljivić (Doktor Grenvil/ Markiz d’ Obinji), Miroslav Markovski (Baron Dufol), Slobodan Živković (Gaston), Siniša Radin (Đuzepe) i Predrag Gligorić (Кomisionario).

 

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu. Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.

 

Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.

 

Pre početka predstave u foajeu partera Velike scene biće otvorena izložba fotografija povodom 100 godina od prvog izvođenja „Travijate“ u Narodnom pozorištu u Beogradu (autori Dragan Stevović i Dragica Gaćeša).

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište