fbpx

header

„Zelena čoja Montenegra“ na sceni BDP: Priča o prijateljstvu

Zelena čoja montenegra

Kada predstava nastane po motivima književnog klasika, onda je uspeh zasigurno zagarantovan, a upravo takvu sudbinu imao je pozorišni komad „Zelena čoja Montenegra“, koji se 19. februara igra na daskama Beogradskog dramskog pozorišta.

 

Koristeći fikciju i istorijske činjenice, Moma Kapor i Zuho Džumhur pisali su o prijateljstvu crnogorskog vladara knjaza Nikole i Perovića u bici na Vučjem dolu zarobljenog i Osman-paše Sarhoša. Njih dvojica su scenario namenili za istoimeni film, koji spletom okolnosti nikad nije pretočen u filmsko platno.

 

Nesvakidašnju dimenziju prijateljstva dojučerašnjh ljutih rivala režirao je Nikita Milivojević, dok su glavne uloge pripale: Milošu Pejoviću, Emiru Ćatoviću, Jeleni Simić, Branimiru Brstini, Marku Živiću, Stefanu Radonjiću i drugim znanim imenima iz glumačkog miljea.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mladenko (@mladenkor)

Glumac Andrija Kuzmanović igra Osman pašu u predstavi „Zelena čoja Montenegra“, a kako kaže nikada nije učestvovao u sličnom pozorišnom procesu:

 

“Intimno sam vezan za ovaj komad jer je Momo Kapor moj omiljeni pisac. Nikada me nisu umarale njegove knjige. Žao mi je što ga nisam upoznao. Nikita je napravio poseban svet u kojem smo mi učestvovali uz priliku da radimo sa kolegama iz Crne Gore. Jedva čekamo da igramo u Beogradu “ kazao je Andrija Kuzmanović.

 

Za dramatizaciju je bio zadužen Stevan Koprivica, kostime je pripremila Jelena Stokuća, muziku je komponovao Aleksandar Srebrić, dok je sve scenske pokrete osmislila Amalija Benet.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište