fbpx

header

Kamerna kabaretska predstava po knjizi Mome Kapora

Kaporova knjiga „Vodič kroz srpski mentalitet“ bila je inspiracija Udruženju ljubitelja Skadarlije za kreiranje kamerne kabaretske predstave istog naziva, po dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujović i koja za cilj ima negovanje boemskog duha Skadarlije.

 

Predstava je imala premijeru 13. decembra u „Red Bar boemskom teatru“ u Skadarskoj 17, novoj sceni u Beogradu, kojoj su prisustvovali brojni glumci, umetnici i poznate ličnosti u oblasti kulture. U “Vodiču kroz srpski mentalitet” igraju Tašana Đorđević i Stevan Piale, muzička pratnja je Siniša Dogana, muzički urednik Rade Radivojević, dok se za odabir kostima pobrinula Ljiljana Kapor.

 

-Radujem se da je Udruženje ljubitelja Skadarlije sa Turističkom organizacijom Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Zadužbine Momčilo Momo Кapor uspelo da napravi Vodič kroz srpski mentalitet. Do sada sam poklonila stotinak primeraka ove knjige širom planete, a ovo izdanje poklanjamo nama samima, da se sećamo i smejemo. Večeras, ovom predstavom, počinje svoj život i Red Bar boemski teatar. Dobrodošli i živeli – poručila je glumica Vjera Mujović, koja je i predsednik Udruženja ljubitelja Skadarlije.

 

Ona je objasnila da je „Vodič kroz srpski mentalitet” na najbolji način objašnjava srpski narod i srpski način života kroz ironičan i duhovit glas o tome šta Srbi vole a šta ne vole, kome se dive a koga preziru, šta vole da jedu i šta piju, kako provode svoje slobodno vreme, o čemu sanjaju i u šta veruju.

 

 

-Drago nam je da je višegodišnja saradnja sa Udruženjem ljubitelja Skadarlije rezultirala ovim programom koji predstavlja nostalgičan pogled na Beograd, u kom će se pronaći svi, Beograđani, gosti iz zemlje, i iz celog regiona – izjavio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda i najavio prvo izvođenje u inostranstvu već 16. decembra, u Banja Luci.

 

-Pariz ima Prevera i Monmartr, a Beograd Кapora i Skadarliju. Moma je zajedno sa Uglješom Bogunovićem, Mariom Maskarelijem i Zukom DŽumhurom pravio Skadarliju kakva je danas. Svoju prvu izložbu u Beogradu imao je upravo u Skadarliji, neko vreme smo živeli u Skadarliji i upravo je Vodič kroz srpski mentalitet tu i nastao. Zato mislim da je Skadarlija pravo  mesto za ovu predstavu – reči su Ljiljane Кapor kojima je na premijeri pozdravila prisutne.

 

Predstava traje sat vremena, i biće izvođena dva puta mesečno na sceni „Red Bar boemskog teatra“. Prilagođena je za manji broj publike, zbog čega će boemski, pozorišni duh biti dočaran našim sugrađanima uz poštovanje svih preporučenih zdravstvenih mera. Realizaciju predstave podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja RS.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište