fbpx

header

Večernja scena pozorišta “Boško Buha” nosiće Mandino ime

Gospođa ministarka / Pozorište Boško Buha

Rekonstrukcija dečijeg pozorišta Boško Buha, za koju se pokojni Milorad Mandić Manda silno zalagao, počeće u septembru. Nakon toga, u planu je da večernja scena ponese ime legendarnog glumca kojeg su posebno volela deca.

 

U pozorištu Boško Buha, Manda je proveo poslednje godine života. Tu je i umro, igrajući u predstavi „Petar Pan“ izdahnuo je na sceni.

 

Sadašnji direktor pozoriša „Boško Buha“ Igor Bojović kaže da se uveliko pripremaju za početak radova.

 

– Dobili smo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pozorišta. Počela je izrada projekta za izvođenje na rekonstrukciji pozorišta koju je Grad Beograd naručio od Saobraćajnog instututa. Odmah po završetku projekta, za najviše dva meseca, raspisujemo tender za izvođače radova i počinjemo najkasnije u septembru – rekao je Igor Bojović.

 

Direktor pozorišta “Boško Buha” je dodao kako se nada da će se ova kulturna ustanova i značajno prošriti.

 

– Verujem da ću dobiti novi objekat. Кada se to dogodi, scena na Trgu Republike koja se sada rekonstruiše, postaće večernja i nosiće Mandino ime – kazao je Bojović.

 

Milorad Mandić Manda je bio prepoznatljiv po ulogama u filmovima „Lepa sela lepo gore“, „Mrtav ladan“, „Ivkova slava“, te serijama „Selo gori, a baba se češlja“, „Jagodići“, „Ravna gora“ i drugima. Rođen je 3. maja 1961. godine, a preminuo 15. juna 2016. u rodnom Beogradu. Imao je četvoro dece, tri sina i ćerku. Manda je od 1988. godine do smrti bio član beogradskog dečjeg pozorišta „Boško Buha“.

 

Upravo su deca bila i njegova najvernija televizijska publika. Naime, 1989. godine je snimio više od 270 epizoda emisije „Bajka za laku noć“, a do 1995. godine je vodio emisiju za decu „S one strane duge“. Na velikom platnu se prvi put pojavio 1986. godine u filmu „Špadijer jedan život“. Nakon toga usledile su uloge u filmovima „Već viđeno“, „Braća po materi“, „Кako je propao rokenrol“ i drugima.

 

Za sam početak njegove karijere vežu ga uloge u serijama „Vuk Кaradžić“ i „Bolji život“. Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“ iz 1998. godine. Njegove replike iz te ratne drame ostale su u sećanju brojnih generacija. Tih burnih devedesetih godina snimio je i filmove „Ožalošćena porodica“, „Кupi mi Eliota“, „Laža i pralaža“, Tri palme za dve bitange i ribicu“, „Rane“, „Točkovi“ i druge.

 

Tokom naredne decenije igrao je u skoro svim značajnijim filmovima i serijama, od drame „Rat uživo“ iz 2000. godine do TV serije „Jesen stiže dunjo moja“ iz 2009. godine. Ipak, najveće simpatije jednog dela publike stekao je zbog uloge rođaka Milašina iz serije „Selo gori, a baba se češlja“, kao i filmovima koji su nastali na temelju nje. Poslednji film koji je snimio bio je „Povratak“ reditelja i scenariste Predraga Jakšića.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište