fbpx

header

Sećanje na Borislava Pekića – 30 godina od smrti

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.

 

Basista Aleksandar Ðukić i gitarista Bojan Vulin će ovom prilikom održati bluz koncert, dok će glumac Petar Benčina pročitati tekst “Pekić o tome zašto je napisao “Besnilo’, odnosno „piščevu filozofiju na kojoj je zasnovan ovaj legendarni bestseler“.

 

Svim prisutnima obratiće se i ćerka čuvenog pisca, Aleksandra Pekić, koja će podeliti uspomene na svog oca.

 

Posetiocima će biti poklonjeni primerci izdanja “Besnila” i drugih Pekićevih naslova, na kojima će pisati posveta upravo Pekićeve ćerke.

 

 

Borislav V. Pekić rođen je 4. februara u Podgorici i bio je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Bio je romansijer, dramski pisac, filmski scenarista, akademik i jedan od trinaest intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke.

 

Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Hodočašće Arsenija Njegovana iz 1970. godine i niza drugih priznanja: Nagrada Sterijinog pozorja (1972); nagrada udruženja izdavača, (1977); Nagrada Radio-Zagreba, (1982); Godišnja nagrada Udruženja književnika Srbije za Sabrana dela (1985); Njegoševa nagrada, (1987); Nagrada Zadužbine Jakova Ignjatovića, 1991. Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom za doprinos u kulturnom stvaralaštvu.

 

Njegova najpoznatija dela su Zlatno runo, Besnilo, Odbrana i poslednji dani, Kako upokojiti vampira, Atlantida i Vreme čuda. Od 12. decembra 1985. bio je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište