fbpx

header

U životu bez dodira bude se druga čula

Foto: Snežana Arnautović Stjepanović

Performans „Hafetopija“ umetnice i prodekanke Instituta za umetničku igru dr Snežane Arnautović Stjepanović biće izveden 20. novembra u Ostavinskoj galeriji u Beogradu.

 

 

Ovaj performans izvodi se u znak sećanja na velikog umetnika Eru Milivojevića, a projekat se realizuje u okviru međunarodnog projekta “Drugi načini komunikacije”. U performansu učestvuje i devetogodišnji sin umetnice, Teodor.

 

 

Hafetopija, hapefobija ili hapetofobija predstavlja strah od dodira – živimo u vremenu kada samo jedan dodir za nekoga može biti smrtonosan, a promene u načinu življenja i društvenim interakcijama, u životu bez zagrljaja, poljupca i dodira, dovele su do stanja anksioznosti koji se mogu poistovetiti sa simptomima ove fobije.

 

 

Performans “Hafetopija” ukazuje na potrebu za dodirom koji je u periodu od početka pandemije koronavirusa postao onemogućen. Vraćanje prirodi i delovanje prema njenim zakonitostima predstavlja se putem uspostavljanja novog načina komunikacije – čulno, taktilno i intuitivno“, navodi autorka performansa Arnautović Stjepanović.

 

 

Globalno iskustvo pandemije prouzrokovalo je promene u načinu funkcionisanja društva, a to podrazumeva rad od kuće, online nastave, sastanci na razliccitim internet platformam), te je uspostavljanje međuljudskih odnosa kao “drugi način komunikacije” izazov.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište