fbpx

header

U životu bez dodira bude se druga čula

Foto: Snežana Arnautović Stjepanović

Performans „Hafetopija“ umetnice i prodekanke Instituta za umetničku igru dr Snežane Arnautović Stjepanović biće izveden 20. novembra u Ostavinskoj galeriji u Beogradu.

 

 

Ovaj performans izvodi se u znak sećanja na velikog umetnika Eru Milivojevića, a projekat se realizuje u okviru međunarodnog projekta “Drugi načini komunikacije”. U performansu učestvuje i devetogodišnji sin umetnice, Teodor.

 

 

Hafetopija, hapefobija ili hapetofobija predstavlja strah od dodira – živimo u vremenu kada samo jedan dodir za nekoga može biti smrtonosan, a promene u načinu življenja i društvenim interakcijama, u životu bez zagrljaja, poljupca i dodira, dovele su do stanja anksioznosti koji se mogu poistovetiti sa simptomima ove fobije.

 

 

Performans “Hafetopija” ukazuje na potrebu za dodirom koji je u periodu od početka pandemije koronavirusa postao onemogućen. Vraćanje prirodi i delovanje prema njenim zakonitostima predstavlja se putem uspostavljanja novog načina komunikacije – čulno, taktilno i intuitivno“, navodi autorka performansa Arnautović Stjepanović.

 

 

Globalno iskustvo pandemije prouzrokovalo je promene u načinu funkcionisanja društva, a to podrazumeva rad od kuće, online nastave, sastanci na razliccitim internet platformam), te je uspostavljanje međuljudskih odnosa kao “drugi način komunikacije” izazov.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište