fbpx

header

U pripremi nova predstava „Pluća“ u Madlenianumu

U petak je održana prva čitajuća proba novog komada na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum, drame iz savremenog života „Pluća“,  engleskog pisca Dankana Mekmilana, u prevodu i režiji Ivana Vukovića.

 

“Koronirajmo” – predstava koju treba da pogledate

 

Predstava je uzeta van svih planova na razmatranje za pozorišnu sezonu 2021/2022 jer je, kako su rekli iz Madlenianuma, u pitanju “pravo pozorište”.

 

Priča je autobiografska, a projekat se dogodio baš onog momenta kada je cela planeta u problemu – mladi ljudi sa ekološkom svešću stavljaju svoj i život svog deteta na ispit.

 

Glavne uloge mladog bračnog para tumače Suzana Lukić i Goran Jevtić. Na projektu učestvuju i scenografkinja Ema Stojković, kostimografkinja Ivana Mladenović i kompozitor Miroslav Radulović.

 

Izložba „Predatori“ u galeriji Eugster privlači veliku pažnju

 

Engleski pisac i reditelj Dankan Mekmilan uglavnom se bavi savremenim socio-političkim temama. Pored njegove najpoznatije drame “Pluća”, napisao je i drame „Ljudi, mesta i stvari“, „Svaka divna stvar“, ali i dramatizaciju knjige „1984“ Džordža Orvela.

 

 

„Pluća“ su imala svoju praizvedbu u Studio Theatre u Vašingtonu 2011. i od tada je bilo 40 produkcija na mnogim scenama sveta. Neke od poznatijih produkcija su svakako berlinska – Šaubine, režija Kejti Mičel, kao i produkcija sa Vest Enda u pozorištu Old Vik, u kojoj su igrali Met Smit i Kler Foj. U našem regionu, „Pluća“ su imala premijeru u Exit teatru u Zagrebu kao i u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani.

 

Reditelj Ivan Vuković rođen je 1983. godine u Beogradu gde je diplomirao Pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umestnosti u klasi profesora Nikole Jevtića i Alise Stojanović. Zaposlen je kao vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, na predmetima Gluma i Operski studio.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište