fbpx

header

U predstavi „Tiho teče Misisipi“ autor igra samog sebe

Komad “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića nije klasična pozorišna predstava na kakvu smo navikli. Mladi autor je predstavu napisao sam, a u njoj čak i glumi samog sebe u Beogradskom dramskom pozorištu.

 

Inspiraciju, talenat, pa i opiranje trendovima preneo je na scenu sa namerom da prikaže nešto novo i inovativno.
Tabašević je orijentisan ka pisanju poezije i kratkih priča, a do sada je objavio romane ‘TihotečeMisisipi’, ‘Pa kao’ i ‘Zabluda Svetog Sebastijana’. O njegovom talent govori I to što je svako delo ulazilo u uži izbor za NIN-ovu nagradu, a iza nje slede brojna druga tematska priznanja.

 

Iako u prvi mah delo „Tiho teče Misisipi“ deluje kao i svako drugo delo“, Tabašićeva maestralnost krije se u jedinstvenom izboru reči kojima on opisuje stanje pojedinca, države i društva.Tabašević zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka I raspad jednog društva.

 

 

Ovo je priča o jednom Deniju, momku o kojem se ne zna mnogo, ali se isto toliko i naslućuje. On voli i voljen je. Vezan je za roditelje, karijeru i prijatelje, ali to čitaoci sami zaključuju. Preplitanje istorijskih trenutaka i događaja daje posebnu draž ovom romanu, zbog čega se dobija kompletniji uvid u stanje jedne nacije i raspadu iste.

 

Predstava je, kako sam reditelj, Ivica Buljan naglašava pravo osveženje na domaćoj sceni. Pored njega, tim autora čine Ana Sević Gecan, Mitja Vrhovnik Smekari Aleksandar Denić.

 

U predstavi igraju Vesna Čipčić, Branka Katić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i mnogi drugi, a dramatizaciju komada uradio je sam pisac, zajedno sa rediteljem predstave IvicomBuljanom.

 

Predstava će se u Beogradskom dramskom pozorištu igrati 24. novembra u 20 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište