fbpx

header

U predstavi „Tiho teče Misisipi“ autor igra samog sebe

Komad “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića nije klasična pozorišna predstava na kakvu smo navikli. Mladi autor je predstavu napisao sam, a u njoj čak i glumi samog sebe u Beogradskom dramskom pozorištu.

 

Inspiraciju, talenat, pa i opiranje trendovima preneo je na scenu sa namerom da prikaže nešto novo i inovativno.
Tabašević je orijentisan ka pisanju poezije i kratkih priča, a do sada je objavio romane ‘TihotečeMisisipi’, ‘Pa kao’ i ‘Zabluda Svetog Sebastijana’. O njegovom talent govori I to što je svako delo ulazilo u uži izbor za NIN-ovu nagradu, a iza nje slede brojna druga tematska priznanja.

 

Iako u prvi mah delo „Tiho teče Misisipi“ deluje kao i svako drugo delo“, Tabašićeva maestralnost krije se u jedinstvenom izboru reči kojima on opisuje stanje pojedinca, države i društva.Tabašević zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka I raspad jednog društva.

 

 

Ovo je priča o jednom Deniju, momku o kojem se ne zna mnogo, ali se isto toliko i naslućuje. On voli i voljen je. Vezan je za roditelje, karijeru i prijatelje, ali to čitaoci sami zaključuju. Preplitanje istorijskih trenutaka i događaja daje posebnu draž ovom romanu, zbog čega se dobija kompletniji uvid u stanje jedne nacije i raspadu iste.

 

Predstava je, kako sam reditelj, Ivica Buljan naglašava pravo osveženje na domaćoj sceni. Pored njega, tim autora čine Ana Sević Gecan, Mitja Vrhovnik Smekari Aleksandar Denić.

 

U predstavi igraju Vesna Čipčić, Branka Katić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i mnogi drugi, a dramatizaciju komada uradio je sam pisac, zajedno sa rediteljem predstave IvicomBuljanom.

 

Predstava će se u Beogradskom dramskom pozorištu igrati 24. novembra u 20 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište