fbpx

header

Monodrama “Zlostavljanje” u pozorištu Madlenianum

Malo toga se promenilo od 1946. godine kada je naš nobelovac Ivo Andrić pisao o zlostavljanju, a 17. decembra će istoimena monodrama, rađena upravo po Andrićevom delu, biti izvedena u Madlenianumu povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku.

 

Ova predstava je tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke čija se radnja dešava u periodu između dva svetska rata. Glavna junakinja priče, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom, ali i normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice.

 

Predstavu čini aktuelnom i to što veliki broj žena i danas trpi psihičko i verbalno nasilje u braku, te ova monodrama može pomoći ženama da prepoznaju ovaj vid zlostavljanja i da se osnaže na to da imaju pravo, kako Andrić kaže, na ličnu sreću.

 

Glavna pitanja koja se postavljaju u pozorišnom komadu su: Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice?

Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora pored toga što je žrtva da preuzme na sebe i izgled krivca?

 

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti  da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva“.

 

Glavni i jedini lik monodrame je Milica Janković, koja je rođena rođena u Beogradu 1989. godine. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012. godine. Igrala je u pozorišnim predstavama „Don Žuan“ (Teatrijum),“ Prisutnost“ („Madlenijanum“), „Lepotica i zver“ (Pan teatar), „Nevidljivi grad“( Dah teatar),“ Kad su cvetale tikve“ ( Beogradsko dramsko pozorište).

 

Ne propustite monodrama “Zlostavljanje” u Madlenianumu 17. decembra.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište