fbpx

header

“Tesla – svetlopis u vremenu“ na sceni Teatrijuma

Predstava „Tesla, svetlopis u vremenu“ autora i reditelja Miroslava Benke će se premijerno izvesti 13. jula u 21h u pozorištu Teatrijum, a reprize su 14. i 15. jula.

 

Ideja ove predstave je ponovo preispitivanje Teslinog lika i dela, kao i vremena i okolnosti u kojima je stvarao i čime nas je sve zadužio. To je pokušaj da se na uzbudljiv i promišljen način osvrnemo na život našeg velikog naučnika.

 

Radnja predstave odvija se u rodnoj Lici, u kući genijalnog pronalazača i naučnika Nikole Tesle, u Njujorku, na Longajlendu i u Teslinim snovima. Sama predstava je prikazana ahronološki – različita razdoblja njegovog života se logički prepliću u skladu sa povezanošću ideja.

 

Predstava preispituje obrasce dehumanizacije sveta i surovost svetskog neoliberalnog kapitalizma kroz scensku igru.

 

Predstava „Tesla, svetlopis u vremenu“ podseća nas da velikane nauke i sveukupnog stvaralaštva moramo čuvati u našim sećanjima, a njihovo delo i nadalje treba da nam služi kao ideja vodilja za neke nove naraštaje.

 

Narednih leta je u planu da se, u vidu svojevrsnog pozorišno-dramskog triptiha, obeleži život i delo trojice naših velikana koja su zadužila čovečanstvo: Nikole Tesle, Milutina Milankovića i Mihajla Pupina. „Tesla, svetlopis u vremenu“ je prvi deo ovog dramskog triptiha.

Lica:

 

Tesla (86), starac na samrti: Dragoslav Ilić – Ilke

 

Tesla (44), u punoj snazi: Milan Nikitović

 

Tesla (7), dečak: Marko Jakšić ili Rastko Milutinović Njegova

 

Majka (34):Vesna Stanković

 

Otac Milutin (37), Teslin otac i pravoslavni sveštenik: Hadži Nenad Maričić

 

Tomas Alva Edison, fizičar: Nenad Ćirić

 

Džordž Vašinhaus, preduzetnik: Lepomir Ivković

 

Fjorelo Henri La Gvardija, gradonačelnik Njujorka: Vladan Gajović

 

PR gradonačelnika Njujorka: Staša Nikolić

 

Hor ljudi i zavičara i hor američkih biznismena: Marko Čupić, Stefan Milivojević, Luka Jovanović, Luka Potparić, Mladen Lero, Luka Pavlović, Luka Mićević, Nikola Antonijević

 

Devojčice 1 i 2: Milena Brajković i Iva Кamešničanin

 

 

POZORIŠTE TEATRIJUM:

 

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića. Uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković.

 

Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava. Ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula. Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta, a ove sezone novina je dečji program.

 

Svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je potpuno besplatan za sve, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“. Više o predstavama možete saznati na sajtu teatrijum.rs.

 

Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i servisa new.tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h. Cena karata je 1000 dinara, dok su karte za monodrame 700 dinara. Studenti i penzioneri imaju 20% popusta.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pozorište Teatrijum (@teatrijum)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište