fbpx

header

“Sumrak bogova” u Beogradskom dramskom pozorištu

Predstava kojom se zatvara novembarski repertoar Beogradskog dramskog pozorišta, ali nipošto manje vredna zbog toga, je “Sumrak bogova” rađena po čuvenog filma Lukina Viskontija iz 1969.

 

Priča pred nama govori o moralnom sunovratu, a političkom usponu i bogaćenju porodice Fon Ašenbek, koji počinje paljenjem Rajhstaga 1933. godine, a završava se u Noći dugih noževa 1934.

 

Sve je spojeno, bolje rečeno svedeno u jednu sablasnu, makabričnu noć proslave pada stare Nemačke i rađanja nacizma. Uglađena rođendanska proslava prerasta u brutalnu, krvavu „igru stolica”, u kojoj u svakom krugu neko ispadne, tačnije izgubi život, a maske civilizacijske nadgradnje (skrupule, empatija, samokontrola) ubrzano spadaju, otkrivajući istinski smisao, u krajnjoj slici, ove igre moći.

 

Reditelj Jagoš Marković o trećoj saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem kaže: „Moramo svedočiti, moramo jedni drugima kazati – da ne bismo pomislili da je sve u redu, da ne bismo utrnuli. E, zato ’Sumrak bogova’.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @stanulovbojan

 

U predstavi “Sumrak bogova glume” Slobodan Boda Ninković, Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić, Vanja Nenadić.
“Sumrak bogova” možete pogledati 30. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu u 19.30.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište