fbpx

header

“Sumrak bogova” u Beogradskom dramskom pozorištu

Predstava kojom se zatvara novembarski repertoar Beogradskog dramskog pozorišta, ali nipošto manje vredna zbog toga, je “Sumrak bogova” rađena po čuvenog filma Lukina Viskontija iz 1969.

 

Priča pred nama govori o moralnom sunovratu, a političkom usponu i bogaćenju porodice Fon Ašenbek, koji počinje paljenjem Rajhstaga 1933. godine, a završava se u Noći dugih noževa 1934.

 

Sve je spojeno, bolje rečeno svedeno u jednu sablasnu, makabričnu noć proslave pada stare Nemačke i rađanja nacizma. Uglađena rođendanska proslava prerasta u brutalnu, krvavu „igru stolica”, u kojoj u svakom krugu neko ispadne, tačnije izgubi život, a maske civilizacijske nadgradnje (skrupule, empatija, samokontrola) ubrzano spadaju, otkrivajući istinski smisao, u krajnjoj slici, ove igre moći.

 

Reditelj Jagoš Marković o trećoj saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem kaže: „Moramo svedočiti, moramo jedni drugima kazati – da ne bismo pomislili da je sve u redu, da ne bismo utrnuli. E, zato ’Sumrak bogova’.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @stanulovbojan

 

U predstavi “Sumrak bogova glume” Slobodan Boda Ninković, Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić, Vanja Nenadić.
“Sumrak bogova” možete pogledati 30. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu u 19.30.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište