fbpx

header

Simpozijum “Rod i rad u srpskom teatru” u Bitef teatru

U četvrtak, 16. juna, u Bitef teatru održaće se simpozijum “Rod i rad u srpskom teatru”, koji će trajati od 14 do 17 i 30 časova.

 

Žene i rad – tema je u fokusu ovog simpozijuma koji je zapravo deo istraživačkog rada za buduću predstavu Olge Dimitrijević i Maje Pelević.

 

Autorke polaze od istraživanja nejednakosti u polju srpskog pozorišta, da bi pokušale kroz analizu nejednakosti i međuljudskih odnosa da dođu do odgovora na pitanja koja postavljaju samima sebi: koji su dometi angažovane umetnosti, i kojim jezikom ćemo menjati svet?

 

Na simpozijumu koji će se sastojati od tri dela će učestvovati rediteljke, glumice, dramaturškinje, kostimografkinje, kompozitorke, producentkinje i druge saradnice u pozorištu i razgovori će se fokusirati na problem strukturalnih nejednakosti u polju kulture: nejednakost žena, nepravedne plate, simbolički tretman i drugi.

 

Poseban fokus biće bačen na analizu kategorija umetničkog kvaliteta i izvrsnosti, kroz analizu strukturalnih nejednakosti koje ti termini sakrivaju. Upravo je pozivanje na „kvalitet“ ono što se često koristi kao izgovor za održavanje statusa quo – nema dovoljno kvalitetnih rediteljki, autorki i slični izgovori koji dovode do toga da je zastupljenost muškaraca na (velikim) pozorišnim scenama drastično veća, posebno kad su u pitanju veliki budžeti.

 

Na sličan način, u pozorištu funkcionišu i druge vrste opresija. Pitanje rada u teatru često je zamaskirano pokličima o „umetničkom pozivu“, odnosno, umetnost je često fasada koja opravdava nejednakosti u polju rada u pozorištu.

 

Ko ima pravo da radi i koliko da bude plaćen za svoj rad – pitanje je koje se tiče ne samo teatra, nego celokupne društvene sfere. Sa svojom zakonitostima, specifičnostima i statusu izmeštenosti iz standardnog civilnog života, pozorište funkcioniše kao odličan case-study za šire društvene procese.

 

mesec-nezavisne-scene-bitef-teatar

 

Moderatorke dogadjaja su Olga Dimitrijević i Maja Pelević, dok je organizator Filip Perić.

 

Učesnice:

 

– Od 16.00 – Glumice Dušanka Stojanović Glid, Jelena Ilić i Ivana Nikolić

– Od 18.00 – Rediteljke Irena Ristić, Đurđa Tešić i Jovana Tomić

– Od 20.00- Saradnice Minja Bogavac (dramaturškinja), Anja Đorđević (kompozitorka), Selena Orb (kostimografkinja) i Ksenija Đurović (producentkinja)

 

  1. Bitef zona uključuje mnoštvo besplatnih (ili simboličnih cena karata) animacionih, pozorišnih i tribinskih programa.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište