fbpx

header

Samoironija, ispovest i očajnički vapaj uz strune kontrabasa

Mladi glumac Đorđe Kreća, kojeg publika pamti po rolama u TV serijama „Istina i laži“, “Vojna kademija” i “Drim tim”, 9. februara u UK “Parobrod”, izvešće monodramu “Kontrabas” urađenoj po istoimenom delu Patrika Ziskinda, a u režiji Vladana Đurkovića.

 

Premijera ove predstave bila je 11. decembra 2021. godine na Međunarodnom festivalu kontrabasa – na jubilarnoj 30. Basomaniji u Beogradskoj filharmoniji.

 

Radnja monodrama “Kontrabas” dirnuće u srce ne samo zaljubljenike u muziku, već i one osetljive na tuđu nesreću i lošu sudbinu. Кontrabasista koji slobodno vreme provodi u sobi boreći se sa svojim problemima, upušta se u srdačno i opširno izlaganje o instrumentu, koje postaje sve prisnije i intimnije ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postepeno pretvorilo u iskreno životno ispovedanje, u pokušaj kritike ovog društva i života, u očajnički i neodgodivi vapaj za promenom.

 

Knjiga “Кontrabas” napisana je 1981. godine, preveden na 27 jezika i jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je devedesetih godina Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme veoma popularnu predstavu i skoro da se nije moglo doći do karte u malom pozorištu Duško Radović.

 

Posle tri decenije, ulogu kontrabasiste igra diplomirani glumac Fakulteta dramskih umetnosti Đorđe Кreća, koji je igrao u predstavama “Florentinski šešir” pozorišta Boško Buha, “Porodične priče” pozorišta Slavija kao i u predstavama “Parče noći na Ivanovoj gajbi”, “Trnje”, “Кnjiga o džungli”, “Rogovi u vreći”.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište