fbpx

header

Remek-delo na sceni Narodnog pozorišta: Opera „Orfej i Euridika“ 8. decembra

Opera “Orfej i Euridika“ u Narodnom pozorištu rađena je po uzoru na grčku mitologiju o tragičnoj ljubavi koja pokreće sva čula glavnog junaka i ukazuje da je nebo granica kada je prava ljubav u pitanju.

 

Kako pisani i usmeni izvori kažu, prvo pojavljivanje ove čuvene opere se vezuje za Italiju, odnosno, u periodu oko 1600. godine, gde je ujedno povezana sa zapadnom klasičnom muzikom. Ona je izvorno bila smišljena kao dvorska zabava s ciljem prikazivanja bogatstva i sjaja koje je velelepno uživala aristokratija.

 

Prema mitu, kada bi Orfej zasvirao na svojoj liri, čak ni priroda nije ostajala ravnodušna: drveće bi se povijalo prema njemu, ribe bi iskakale iz mora da ga bolje čuju, a šumske životinje bi mu bez straha prilazile.

 

Međutim, iako je bio veoma uspešan, Orfej nije imao mnogo sreće u ljubavi. Njegova žena, nimfa Euridika, umrla je od ujeda zmije nedugo pošto su se uzeli, a Orfej je bio toliko skrhan da je odlučio da siđe u donji svet ne bi li uspeo da je vrati.

 

Opera Kristofa Vilibalda Gluka, po libretu Ranijerija de Kalcabiđija i pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, a u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, biće izvedena 8. decembra s početkom u 19 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

 

Za uloge tri junaka postoji više alternacija u kojima su, osim prvaka i solista Opere, i članovi Operskog studija Narodnog pozorišta „Borisav Popović”. Aleksandra Angelov, Ljubica Vraneš, Jana Cvetković smenjuju se kao Orfeji, Snežana Savičić Sekulić, Nevena Bridžen, Isidora Stevanović kao Euridike, a Sofija Pižurica, Ivanka Raković Krstonošić, Milica Damjanac i Nevena Đoković kao Amori.

 

U predstavi učestvuju i Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta. Kao specijalista za epohu – „preparatore” angažovan je dirigent Predrag Gosta, ekspert za ranu muziku i barok, scenografiju potpisuje Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište