fbpx

header

“Putujuće pozorište Šopalović” publika gleda sa istim žarom

1985. godine, počinje polako, a radnja se kasnije zahuktala toliko, da i nakon 36 godina publika želi da gleda predstavu “Putujuće pozorište Šopalović” sa istim žarom.

24. decembra s početkom u 20 časova pogledajte jednu od najizvođenijih predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Radnja se odvija u Užicu, jednog letnjeg dana dolazi pozorišna trupa koja se sprema da igra Šilerove Razbojnike. Nasred Rakijske pijace oni izvode jednu scenu iz komada kojom bi hteli da izazovu interesovanje za svoju predstavu.

Nažalost, trenutak koji su izabrali ne može biti nepogodniji: jedna je od prvih akcija okupacije, počela su vešanja i streljanja, grad je pun izbeglica iz Bosne, a pozorište i gluma u svesti običnih građana provincijskog gradića još uvek su nešto ne sasvim dolično i u mirna, a kamoli ratna vremena.

 

U aktuelnoj postavi igraju Marko Janketić, Dragan Bejlogrlić, Nenad Jezdić, Olga Odanović, Jovana Belović, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Milica Sužnjević, Miona Marković, Ana Lečić, Tara Milutinović, Teodora Tomašev, Vanja Radivojević i Nađa Ristić.

 

Kompleksnost same predstave ogleda se kako u tematici, tako i u vremenu u kojem se izvodi: teškom, obojeno nemirom, smrću i lošim vestima. Ipak je teatar tu da nas podseti da u našim životima ipak postoji mesto za kulturu.

 

U predstavi “Putujuće pozorište Šopalovič nekada su glumili naši slavni glumci: Miša Janketić, Miloš Žutić, Đurđija Cvetić, Branka Petrić, Jasmina Ranković, Ljiljana Međeši, Milan Gutović, Gojko Šantić… dobila je nekoliko nagrada na Sterijinom pozorju 1986. godine (najbolji savremeni dramski tekst, najbolja predstava, najbolja režija…).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište