fbpx

header

Premijera prestave za decu „Snežna kraljica“

U Malom pozorištu „Duško Radović“ će biti izvedena premijera predstave za decu po motivima bajke H. K. Andersena „Snežna kraljica“ u režiji Damjana Kecojevića u nedelju 29. maja u 18 sati.

 

Pored Kecojevića, koji je režirao “Snežnu Kraljicu”, za tekst se pobrinula dramaturškinja Tijana Grumić, za scenografiju Zorana Petrov, dok je za kostime zaslužna Aleksandra Lalić.

 

 

Damjan Kecojević o predstavi koju koju je sam režirao rekao je sledeće:

 

-Nekada davno postojalo je magično ogledalo koje je sve lepo pretvaralo u ružno, a sve dobro i veselo u loše i tužno. Jednog dana magično ogledalo razbilo se na milijarde miliona sitnih parčića. Parčića je bilo koliko ima i ljudi, i više od toga, a kada se delić magičnog ogledala zarije u nečije oko ili srce, ta bol počinje da ga menja. Tu kreće naša priča – priča o predstavi reditelji i dodaje:

 

– Priča o neraskidivom prijateljstvu Gerde i Kaja koji se, svako na svoj način, trude da se izbore sa promenama koje im se dešavaju u periodu kada je najlakše biti povređen, ali je, uz pomoć prijatelja, i najlakše zaceliti. Priča o odrastanju, o tome šta znači voleti, o tome kako svako od nas u sebi nosi snagu koja nam pomaže pred najtežim izazovima i o tome šta znači biti pravi prijatelj. Jer, pravo ogledalo su naši prijatelji koji nas vide onakvima kakvi zapravo jesmo.

 

 

Naratori u predstavi su: srebrni jelen – Miloš Anđelković; Kaj, princ – Mladen Lero; baka, Finkinja, gavran, razbojnica – Marijana Vićentijević Badovinac, čarobnica sa cvećem, gavran, Laponka – Dušica Sinobad; gavran, cveće, razbojnik, jelen – Nikola Kerkez; cveće, gavran, princeza – Mama Razbojnica, jelen – Jovana Cvetković; cveće, gavran, mala Razbojnica – Vladislava Đorđević; snežna kraljica – Jelena Ilić.

 

Hans Kristijan Andersen

 

Hans Kristijan Andersen bio je danski pisac, najpoznatiji po brojnim bajkama koje su prevedene na mnoge svetske jezike. Rođen je 2. aprila 1805. godine u danskom gradu Odensu, a umro 4. avgusta 1875. godine u Kopenhagenu.

 

Iako je napisao mnoge drame, putopise, romane i pesme, Andersen je ostao zapamćen pre svega po bajkama. Njegova dela nisu namenjena samo deci, već ona prevazilaze kategorije starosti i podjednako su namenjena i deci i odraslima. Neke od najpoznatijih bajki Hansa Kristijana Andersena su „Carevo novo odelo“, „Ružno pače“, „Palčica“, „Mala sirena“, „Snežna kraljica“ i mnoge druge.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište