fbpx

header

Premijera predstave „Nora-lutkina kuća“ u Narodnom pozorištu

Ceo vek nakon poslednjeg izvođenja predstave “Nora-lutkina kuća” (1921.) trebalo je da prođe da se pozorišni komad opet nađe na repertoaru Narodnog pozorišta u adaptaciji Tanje Mandić Rigonat,  a premijera će se održati na Velikoj sceni nacionalnog tetra 23. decembra, s početkom od 19 časova.

 

Drama Henrika Ibzena proslavila je norveškog književnika širom sveta i uzdrmala pozorišnu scenu i savest građana tog vremena.

 

U pozorišnom komadu postavlja se glavno pitanje – da li je žena, uopšte, čovek ili „dopuna“ muškarcu, a sam pisac je naglasio da nije u pitanju feministički komad, te da se tiče svakog pojedinca.

 

 

-Ibzen duboko prodire u ljudsku psihologiju: svaki lik je izrazito složen karakter i sudbina, a svaki čovek treba da bude svoj i svaka ptica peva svojim glasom. Ibzen je, pre svega, pesnik, ne propoveda već pripoveda. Stvarao je pre nastanka psihoanalize ( i pojma nesvesnog),ali je uspeo da „uđe“ u podsvest likova i dubinske motive – rekla je Tanja Mandić Rigonat.

 

U glumačkoj podeli predstave „Nora-lutkina kuća“ su: Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja).

 

U umetničkom timu su i Branko Hojnik (scenograf), Ivana Vasić (kostimograf), Irena Dragović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Igor Koruga (scenski pokret) i Jelena Tvrdišić (video rad).

 

Saradnici na predstavi su Vuk Miletić, Vidan Lalić (producenti), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent), Danica Stevanović (sufler), Dunja Kostić (asistent scenografa i reditelja), Nevena Šmitran (asistent kostimografa) i Ivona Džudović (organizator na praksi).

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište