fbpx

header

Premijera predstave „Balon“ u Teatru Vuk

balon-teatar-vuk-premijera-2022

Premijera predstave „Balon“ Mate Matišića, odigraće se u Teatru Vuk. „Balon“ je tragikomedija iliti predstava za jednu ženu.

 

Predstava „Balon“ vodi publiku na katarzičan put prepoznavanja, prihvatanja i promene kroz humor i scene, kojima lete kroz različite žanrove. Ovo je višežanrovska igra, put glumca i njegove iluzije, ali i stvarnog života i prihvatanja života i smrti.

 

– Stvaramo iluziju rušeći je i rušimo iluziju stvarajući je! – ovako Vuk teatar opisuje ovu predstavu u jednoj rečenici.

 

Predstava počinje jutrom i svakodnevnim čarkama između glumca i njegove mlađe trudne žene glumice. Dolazi im na vrata novi komšija i prekida ih s molbom da glumac pomogne njegovoj depresivnoj ženi. Traži pomoć jer je ona njegova velika obožavateljka pa se nada da bi mogao da je razvedri bar malo.

 

Nevoljno, glumac odlazi kod nje. U jednom trenutku ipak počinje da joj improvizuje delove iz uloga kao i da prezentuje priču iz svog života koja je prilično isčašena. Ispostavi se da je taj glumčev performans vrlo interesantan ženi, koja sve vreme drži naduvani balon. Glumac dobija vetar u krila i počinje da se dešava paralelna realnost.

 

Kreće pozorište samo za jednu gledateljku, u kome se prepliću razni likovi i neverovatne situacije, s jasnom alegorijom savremenog društva i svega onoga što nam je realno i blisko.

 

Pisac vrlo vešto prelazi iz realnog u apstraktno. To radi tako da se gledalac već u prvom trenutku potpuno privikne na obrt i prihvata igru glumaca kao saučesnik događaja. Do kraja dolazi do katarze svih likova ali i publike, na ovom pozorišnom rolerkosteru.

 

„Balon“ je drama s dve glavne teme. To je tragedija gubitka deteta sa jedne strane kao stvarnost i priča o Glumcu. Ovo je i priča o njegovom identitetu, o tome za koga i zašto on uopšte igra svoju igru, kao paralelna stvarnost. Preko vrste dramskog eksperimenta, pisac se bavi temom o svrsi umetnosti u današnjem društvu, upotrebi umetnika u socijalnom kontekstu, nasuprot određenih pojedinaca, koji uprkos svemu vole umetnost i veruju da im ona može pomoći na trenutak u begu od sopstvenog besmisla, beznađa i tuge.

 

U predstavi igraju Siniša Ubović, Miljan Prljeta, Monika Romić i Vasilija Kozić.

 

Premijera predstave je zakazana za 22. februar u Teatru Vuk.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište