fbpx

header

Premijera opere „Don Kihot“ odložena za 2. mart

Don Kihot

Opera „Don Kihot“ Ludviga Minkusa pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića, a u režiji Ivane Dragutinović Maričić, biće održana 2. marta, umesto 27. februara.

 

Romanom „Don Kihot“ Servantes je želeo da se naruga beskrajnim viteškim ciklusima, romansiranim „sapunicama“ srednjevekovne literature, ne sluteći scensku budućnost svog dela u baletu i operi. Čini se da pisac nije mogao ni da nasluti koliku popularnost će dostići njegov delo, kao ni to da će postati inspiracija za mnoge umetničke performanse.

 

Balet je prvi put izveden 14. decembra 1869. godine, a ovaj uspeh doneo je Minkusu status glavnog kompozitora Ruskog carskog baleta. Bio je prepoznatljiv po odličnoj sinergiji svih elemenata baleta: pokretu, muzici i reakcijama publike na tako nežno umetničko delo.

 

 

 

 

U „herojskoj komediji“ u pet činova smeštenoj u Španiju krajem 16. veka, čiji je libreto, prema pozorišnom komadu Žaka le Lorena inspirisanog kultnim romanom Miguela Servantesa, naslovnu ulogu, u alternaciji, tumačiće Miodrag D. Jovanović i Ivan Tomašev. Vuk Zekić je Don Kihot, Sanča Pansu pevaće Aleksandar Stamatović i Mihailo Šljivić, a Dulsineju – Aleksandra Angelov, Željka Zdjelar, Ljubica Vraneš i Jana Cvetković.

 

 

Scenograf je Miraš Vuksanović, kostime je uradila Olga Mrđenović, dok je za scenski pokret zadužen Ivica Klemenc.
Ne propustite da pogledate operu „Don Kihot“ 2. marta od 19 časova u Narodnom pozorištu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište