fbpx

header

Predstava “Žanka” na sceni “Madlenianuma” 23. januara

Predstava “Žanka” Opere i Teatra „Madlenianum“ odaje omaž čuvenoj srpskoj glumici Živani Stokić, koja je celi svoj život posvetila humanoj misiji teatra, a održaće se 23. januara s početkom u 20 časova.

 

Živana Žanka Stokić rođena je 1887. godine u Velikom Gradištu, a poznata je po tumačenju dela našeg najpoznatijeg komediografa Branislava Nušića, a posebno je važna informacija da je upravo ona bila prva Gospođa ministarka iz čuvenog Nušićevog dela.

 

Malo je poznato da je naš slavni komediograf Branislav Nušić, “Gospođu ministarku” pisao baš za Žanku, a samo do 1941. godine je izvedena više od 200 puta. Ona je bila toliko talentovana glumica da je i dan danas toliko voljena i poštovana.
Živanina majka je rano postala udovica, a kako njen novi suprug sveštenik Aleksandar Nikolajević Sanda, nije želeo pastorku u svojoj blizini, Žanka se već sa četrnaest godina udala za zaječarskog abadžiju. Međutim, ona je vrlo brzo pobegla sa pozorišnog grupom Ljubomira Rajičića Čvrge, te glumi posvetila celi svoj ostatak života.

 

 

Premijera predstave „Žanka“ održana je u Operi i Teatru Malenianum 2017., čime je obeleženo 130 godina od njene smrti, a pozorišni komad iako obiluje elementima humora, sa sobom nosi i mnoge teške anegdote iz njenog profesionalnog i privatnog života.Glavni potagonisti predstave „Žanka“ su: Jelica Sretenović (Žanka), Milan Mihailović (Tošić, Branislav Nušić, putujući glumac) i Petar Mihailović (islednik, Aleksandar, Moris).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište