fbpx

header

Predstava “Zaboravljenje” – o ženama koje su ostavile dubok trag na srpsku istoriju

Zaboravljene

U petak, 18. marta, u Teatru Vuk održaće se komad „Zaboravljene“, koji govori o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, ali nisu dočekale da se njihova dela vrednuju onoliko koliko su zaslužile.

 

Ove žene prolazile su kroz neadekvatan tretman naroda, kome su dale toliko mnogo na jedan dostojanstven način. Njihova veličina upravo leži u tome što se nisu osvrtale na nepravdu, radeći sve čista srca i ne očekujući priznanja.

 

Komad između ostalog govori o našem mentalitetu i kulturi zaboravljanja, koju oduvek gajimo. Upravo zato i postoji – da se ne zaborave sve žene koje su svojim radom ostavile mnogo našem narodu, da barem kroz predstavu žive večno.

 

“Zaboravljene” je komad, sastavljen od više slojeva, pa se, uporedo sa navedenim radnjama, razvija i slika položaja žene u društvu. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu.

 

Predstava obiluje starim srpskim pesmama, ali i brehtovskim songovima, dramaturgija je dinamična, brza, scena je prepuna lepih žena i maštovitih rešenja reditelja.

 

Glavne protagoniskinje predstave “Zaboravljene” su: Ana Franić, Vaja Dujović, Lenka Petrović i Nina Nešković. Predstava je rađena po tekstu Zorke Novaković i Jelene Jovanović, a u režiji Marije Milenković.
Ne propustite “Zaboravljene” 18. Marta u Teatru Vuk.

 

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište