fbpx

header

„Vrat od stakla“ – životni očaj zbog gubitka krova nad glavom

Vrat od stakla

Predstava „Vrat od stakla“ od 2018. godine jača repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a govori o jednoj beogradskoj porodici koja dobila iznenadan i vrlo neprijatan sudski poziv, a sledeći put biće odigrana 25. februara 2022. godine od 20 časova.

 

Predstava “Nana” u Bitef teatru: Ona je oličenje moralnog ponora

 

Beogradska porodica, u kojoj prednjače žene, po zakonu o restituciji iznenada ostaje bez stana, u kojem su sedam decenija živele, rađale se i umirale, volele i mrzele, izneveravale i rastajale, lagale se i sanjale o sreći četiri generacije njenih članova.

 

Veliko, beskrajno zamršeno klupko njihovog zajedničkog života počeće tada da se kida, a zajedno s njim da iščezava i svet u kom su živeli i ništa im drugo ne preostaje nego da stan vrate prethodnom vlasniku.

 

Među scenografijom pretrpanom nameštajem i drugim tragovima burnog vremena, kreću propitivanja likova o njihovim životima, pravdanjima o učinjenim kompromisima, izgubljenim nadama i idelima o boljem i uređenom društvu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Radojicic (@markoradojicic)

Najstariju, a ujedno najmudriju baku Bogdanku glumi nepokolebljiva Seka Sablić. Njene požrtvovane ćerke Svetlanu i Nadeždu uspešno su prikazale Anita Mančić i Vesna Trivalić. Disciplinovanog Ljubu glumi fantstični Dragan Mićanović, a nezainteresovanu Mirnu Milica Gojković. U toku igranja sukcesivno se pojavljuju i Marko Janketić, Miloš Samolov, Irfan Mensur, Bojan Lazarov, Slobodan Tešić i Ana Čarman.

 

Na ocenu, tokom okruglog stola, da je u pozorištu majka ideal, a da je Bogdana štetočina porodice, Seka Sabljić je uzvratila da je ta žena „svetica i da jedino ona spasava šta se spasiti može u tom užasu i mraku“.

 

„U njoj je cela naša epoha posle Drugog svetskog rata – diktature, policijski režimi i užasi koji su je učinili očajnom. I danas živimo u neslobodama, lažima, otimačinama, lopovlucima… Otimaju joj na kraju stan, zbog nekakvih birokratskih problema. Porodica propada, gore nego u vreme Tita i Miloševića. Njene ćerke su dve „zarđale“ guske i ima užasnog zeta komunalca. Ona je revolucionarka i intelektualka iz nekog drugog vremena, svira klavir i jedino ona „vrišti“ i buni se“, kazala je glumica.

 

Predstava “Vrat od stakla” najgledanija je i najigranija predstava u pozorišnoj sezoni 2019. godine.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište