fbpx

header

Predstava “Voz” u Zvezdara teatru 26. januara

Predstava „Voz“, nastala po tekstu Kormaka Makartija, u kom igraju samo dva glumca izvedena je 2015. godine, a od tada se igra i po šest puta u mesec dana na daskama „Zvezdara teatra“. Sledeće izvođenje je 26. januara od 19 i 30 časova.

 

Do sada je gostovala na brojnim scenama i festivalima u našoj zemlji i inostranstvu, a procenjuje se da je ovu predstavu gledalo blizu 45 hiljada gledalaca.

 

„Voz“ je filozofska drama o dva junaka koji se susreću na železničkoj stanici. Beli, koga tumači Voja Brajović je profesor, suicidalni ateista, koji je u večnom traganju za istinom spoznao svet i sve njegove najprljavije delove i Crni koga igra Sergej Trifunović, bivši zatvorenik, čovek koji je izgubio sve i ima samo veru u reč Božju i u čovekovo spasenje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zvezdara teatar (@zvezdarateatar)

Predstava pokreće mnoga pitanja i vodi gledaoce na put o kojem će dugo razmišljati, što potvrđuje i glumac Sergej Trifunović.

 

„U početku svega, beše reč. Reč, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao reč. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog dela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati – tvrdi Trifunović.

 

I Voja Brajović, koji je režirao predstavu i radio adaptaciju teksta, imao je nekoliko reči o predstavi:
„Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.“ – rekao je Voja Brajović.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište