fbpx

header

Predstava „San smešnog čoveka“ u Akademiji 28

Predstava „San smešnog čoveka“, inspirisana je istoimenom pripovetkom F. M. Dostojevskog, čija je analitičnost i naracija poslužila kao baza za analizu vremena sadašnjeg, u kojem vlada maksimalna entropija i prinuda, biće izvedena u subotu, 19. februara u Akademiji 28.

 

Polazeći od činjenica da živimo u sistemu koji je sam po sebi prinuda po mnogim pitanjima, i koji nameće velika ograničenja i modele uslovljavanja koji su organizovani bez naše saglasnosti, pitamo se šta sada, kada je prostor za egzistenciju postao još usitnjeniji, konfuzniji, nemilosrdniji, i nehumaniji, te šta se tačno očekuje od nas. Naposletku i jesmo li sposobni i voljni za takvu vrstu uslovljenosti.

 

Кao što se glavni junak pripovetke, neutemeljen u društvu i sredini u kojoj obitava, izmešta u drugu dimenziju kroz san, pronalazeći objašnjenja za svu bedu ljudskog društva, ali i utočište za svoju izopštenost i duhovnu neprilagođenost, tako se i trojni lik u našem delu, separatiše i snalazi u nametnutim okolnostima praveći retrospektivu sopstvenog makrokaveza, sa svim njegovim lavirintima, pokušavajući da se fokusira na plan izgradnje svog ličnog, minimalističkog sveta koji je surogat realnog življenja, ali ipak jedini mogući život.

 

Razumevanje i osvajanje slobode umetnošću malih koraka, odnosno aktiviranjem uspavanih i uslovljenih kreativnih potencijala, mi gradimo zapravo drugi, mali zatvor, u kojem živimo po sopstvenim pravilima i vizijama, a pod pretnjom modela- na strašnom mestu biti i postojati- kako bi (pre)živeli.

 

Koreografiju predstave “San smešnog čoveka” potpisuje Svetlana Đurović, a igraju Ana Obradović, Jelena Cvetković, Branka Baretić i Ida Ignjatović.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište