fbpx

header

“Ričard III” na daskama pozorišta KPGT

Istorijska drama Vilijama Šekspira “Ričard III”, u režiji Ljubiše Ristića, igraće se 20. januara na daskama pozorišta Kazalište Pozorište Gledališče Teatar.

 

“Tragedija kralja Ričarda III” Vilijama Šekspira, napisana je 1958. Godine i prikazuje kratku vladavinu Ričarda, vojvode od Glostera, kasnije engleskog kralja. Ova drama zajedno sa tri dela “Henija IV” čine prvu Šekspirovu trilogiju, a nakon “Hamleta” najduže je Šekspirovo delo.

 

Nakon što je napokon zavladao miran period između porodica Lankaster I Jork, posle dugogodišnjeg “Rata ruža”, mlađi brat kralja Edvarda IV razmišlja o tome kako da se dokopa vlasti.

Svojim spletkama, pronicljivošću i dovitljivim umom, bogatim fatalističkim idejama i ubrzanim izvršenjem istih, Ričard se postepeno rešava svih ljudi koji mu stoje na putu ka Engleskoj kruni. Međutim, i tiranin Ričard doživljava svoj kraj u bici sa Ričmondom kod Bosvorta, izgubivši svoj život, dok na presto dolazi Ričmond, budući kralj Henri VII.

 

“Ričard III je pali anđeo koji za svoje iskupljenje mora da kazni celokupno zlo sveta. Grbu na njegovim leđima prekriva crni plašt, crni i blještavi, države i istorije. Koturne na njegovim hromim nogama najavljuju tragediju i ispunjenje sudbine. Konj na kraju njegovog puta krilat je i vodi ga slobodan čovek. Ričmond je beli anđeo koji će dobiti u nasledstvo plašt.
Siroti pobednici.”, rekao je Ljubiša Ristić na Šekspir Fest-u.

 

U predstavi Ričarda glume Luka Pavlović/Uroš Novović, Ričmonda – Uroš Novović/ Luka Pavlović, Edvard a– Đorđe Galić/Eldar Zubčević, Bakingema – Stefan Milivojević, Marko Topolovački, Klarensa – Milan Pelivanović , Eldar Zubčević, Tirela – Luka Potparić, Jovan Jevtić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište