fbpx

header

Predstava “Psovanje publike” u KPGT-u

U četvrtak, 11. maja, održaće se predstava “Psovanje publike” u KPGT-u, u Staroj šećerani (Radnička 3), sa početkom u 20 časova.

 

Postoje primeri u istoriji literature da prvo delo bude od kapitalnog značaja za jednog pisca, ali retkost je da jedan komad ima tako dalekosežan značaj kao ovaj.

 

Autor predstave Petar Handke zahvaljujući ljubavi prema tadašnjoj devojci koja je predano radila na svojim predstavama zbog kojih je on noći čekao sam, odlučuje da napiše scenario za predstavu u kojoj će se na jedan iskren način dotaći odnosa Glumac – Publika i obostranih mišljenja i očekivanja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Handke (@peter_handke)

“Psovanje publike” je komad koji je, na izvestan način, i pozorišna i literarna i filozofska platforma.
Handke je 1966. godine kao mladić napisao komad od tridesetak strana gusto kucanog teksta, u kojem je izvršena temeljna, definitivna kritika ukupne istorije pozorišta, zato je to jedan od najrevolucionarnijih komada u istoriji dramske literature.

 

Komadom „Psovanje publike” stavljena je tačka na takozvanu dramsku avangardu iz pedestih godina, od Beketa i Joneska do Grotovskog i Living teatra u šezdesetim, čiji je prezir prema starom bio ravan samo beskrajnoj žudnji za novim.

 

Handkeovo delo je esej o pozorištu koji u dramskom obliku istovremeno i nabraja i negira celokupno iskustvo građanskog pozorišta i avangarde.

 

Ne propustite predstavu “Psovanje publike” 11. maja u KPGT-u.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište