fbpx

header

Predstava “Psovanje publike” u KPGT-u

U četvrtak, 11. maja, održaće se predstava “Psovanje publike” u KPGT-u, u Staroj šećerani (Radnička 3), sa početkom u 20 časova.

 

Postoje primeri u istoriji literature da prvo delo bude od kapitalnog značaja za jednog pisca, ali retkost je da jedan komad ima tako dalekosežan značaj kao ovaj.

 

Autor predstave Petar Handke zahvaljujući ljubavi prema tadašnjoj devojci koja je predano radila na svojim predstavama zbog kojih je on noći čekao sam, odlučuje da napiše scenario za predstavu u kojoj će se na jedan iskren način dotaći odnosa Glumac – Publika i obostranih mišljenja i očekivanja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Handke (@peter_handke)

“Psovanje publike” je komad koji je, na izvestan način, i pozorišna i literarna i filozofska platforma.
Handke je 1966. godine kao mladić napisao komad od tridesetak strana gusto kucanog teksta, u kojem je izvršena temeljna, definitivna kritika ukupne istorije pozorišta, zato je to jedan od najrevolucionarnijih komada u istoriji dramske literature.

 

Komadom „Psovanje publike” stavljena je tačka na takozvanu dramsku avangardu iz pedestih godina, od Beketa i Joneska do Grotovskog i Living teatra u šezdesetim, čiji je prezir prema starom bio ravan samo beskrajnoj žudnji za novim.

 

Handkeovo delo je esej o pozorištu koji u dramskom obliku istovremeno i nabraja i negira celokupno iskustvo građanskog pozorišta i avangarde.

 

Ne propustite predstavu “Psovanje publike” 11. maja u KPGT-u.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište