fbpx

header

Predstava “Ovaj će biti drugačiji” u Ateljeu 212

Foto: Promo

Postdramska bajka „Ovaj će biti drugačiji“ u Ateljeu 212 suočava dnevne snove mladih žena sa istinom noćne more. U svetu spektakla, prihvaćenih modela potrošnje i poželjnog ponašanja, maštanje o idealnom muškarcu sudara se sa mačizmom, mizoginijom, vulgarnim seksom i nasiljem. Posledice su gubitak iluzija i nasilje koje mlada žena čini kao odgovor na nasilje koje trpi.

 

Predstava koje se smatra “podmlatkom” Ateljea 212 na sto stavlja mnoge teme koje muče savremenu ženu. Tri glavne junakine deluju kao tri negativca, ali one to u stvari nisu. One su modeli ženskog bića koji oblikuje današnjica, a mnogo vremena polažu na prolaznu i površnu žensku lepotu, prihvatajući pasivnu ulogu, jer se to od njih traži.

 

Ironični, povremeno cinično duhoviti, pogled na snove koji imaju probleme.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Atelje 212 (@atelje212)

 

Na sceni izvode prljavi ples s plišanim medvedima, što simbolično predstavlja oproštaj od nevinih dečijih snova. Društvo u kome žive i dalje ženu posmatra kao seksualni objekat i smatra da je njen glavni zadatak da zadovolji muške fantazije. Da bi uspele u svojoj nameri, junakinje se podvrgavaju plastičnim operacijama, lepe veštačke nokte, stavljaju umetke u kosu, ubadaju igle u svoju kožu i čine sve samo da bi ih muškarci videli kao lepe.

 

Njihovo telo predstavlja jedinstveno bojno polje, jer radi „višeg” cilja čine nasilje same nad sobom. Pretvaraju se u zveri koje kidišu na svaku devojku koja bi se potencijalnom „princu” mogla više dopasti. Dugački špicasti nokti i biserno-beli zubi ne služe samo da bi bile lepe, već i da bi mogle da grizu i izgrebu svaku devojku koja pokuša da se približi „gospodinu Savršenom”.

 

Postaju duhovite, blesavo mudre, ironične, jer su svesne da su svoje telo pretvorile u proizvod. Jedna od njih se stalno pita šta će se desiti ako se bude pojavilo još četrdeset devojka koje liče na nju.

 

Dok koračaju tim teškim i surovim putem, ne boje se ničega, osim povratka u siromašni roditeljski dom. U jednom trenutku se pitaju da li njihovo telo treba da trpi toliki bol zarad lepote. A onda se sećaju kako su njihovim majkama ruke ranjene i grube od teškog rada i nastavljaju da tamo gde su stale. Njihova stvarnost je protkana košmarom, ali one ne odustaju od svojih snova.

 

„Ovaj će biti drugačiji“ je pobednička drama petog Hartefaktovog regionalnog konkursa za najbolji angažovani celovečernji dramski tekst 2017. godine.

 

U ulogama su se našle talentovane glumice  Tamara Dragičević/Sofija Juričan kao nestašna Mirela, Ana Mandić kao melanholična Ivana i Milica Janevski u ulozi inspirativne Jovane.

 

Ovog novembra “Ovo će biti drugačije” na “daskama” Ateljea 212 30. novembra od 19.30.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište