fbpx

header

„Lutke“ nastale prema svetskom bestseleru Elene Ferante

predstava "Lutke"

Prema svetskom bestseleru Elene Ferante „Moja genijalna prijateljica“ nastala je predstava „Lutke“, koja je premijerno izvedena na Kamernoj sceni „Studio“.

 

Luka Rajić predstavio novu pesmu i spot

 

Napuljska tetralogija, kako obično nazivaju četiri romana Elene Ferante, pruža uvid u svu duhovnu i materijalnu bedu posleratnog Napulja, ali i priču o jednom neraskidivom prijateljstvu dve devojčice i njihovim životima od prvih dana škole pa sve do sedme decenije života.

 

Najbolje prijateljice su se podržavale, smejale, patile, svađale, a u prelomnim trenucima se nisu slušale. Kroz život su hodale zajedno, rastajale se, a o njihovom odnosu više možete zaključiti upravo iz predstave “Luke”, za koju su test adaptirale Nina Mrđa i Milica Vrzić.

 

Pogledajte predstavu “Zagreb-Beograd via Sarajevo”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petra (@just.took.the.right.book)

Susret dveju drugarica, glavnih junakinja Elene Greko i Lile Čerulo, koje su živele u siromašnom delu posleratnog Napulja, u knjizi je opisan na sledeći način:

 

„Lila se pojavila u mom životu u prvom razredu osnovne škole i odmah je na mene ostavila utisak jer je bila veoma bezobrazna. Sve smo bile pomalo nevaljale, sve u tom razredu, ali samo kad učiteljica Olivijero nije bila u prilici da nas vidi. Ona je, međutim, uvek bila nevaljala“ (odlomak iz „Moje genijalne prijateljice“, 2011).

 

Predstava u stihu u Bitef teatru: „21 skok u ljubav“ čuva poeziju od zaborava

 

Dok je Elena bila pametna, vredna povučena devojčica, Lila je sa druge strane bila prskosna, natprosečno inteligentna i kreativna.

Sa radnjom predstave mogu se poistovetiti svi ponaosob, s obzirom na to da govori o prijateljstvu i srodnim dušama i svim fazama kroz koje taj odnos prolazi. Predstavu “Lutke” režirao je Nenad Radović, a glavne protagoniskinje su i autorke teksta – Nina Mrđa i Milica Vrzić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište