fbpx

header

Predstava koja će vas ovog novembra „izuti iz cipela“

Ako se može reći za jednu predstavu da je za jako kratko vreme osvojila srca publike, onda je to zvezda Zvezdara teatra – „Osama – Kasaba u Njujorku“. Tragikomedija, koja je premijerno izvedena 2018. godine, traga za odgovorom na ključno pitanje – mogu li mladi ljudi da pronađu sreću u tuđoj domovini?

 

U komadu, koji je režirao Darko Bajić, rađenom po uzoru na knjigu Vladimira Kesmanovića, težište je na mladim ljudima, koje je  iz svoje zemlje u tuđu državu poterala muka.

 

U epicentru zbivanja su francuska umetnica, ruski novinar, meksički policajac, venecuelanska manekenka i neobični Japanac, odnosno – Andrija Kuzmanović, Iva IlinčićIsidora SimijonovićJovan Jovanović, Branko Janković i Amar Ćorović. Oni se ne poznaju međusobno, ali ih povezuje određena nostalgija za nekim dalekim i lepšim vremenima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zvezdara teatar (@zvezdarateatar)

Iako upućeni jedni na druge, upadaju u zamku usamljenosti i svi se nalaze u jednoj kafani u Njujorku u kojoj radi konobar Sarajlija.

 

Konobar, koji je u komadu glavni pripovedač, stvara atmosferu topline pričama iz SFRJ, drugovima iz detinjstva, istinskim prijateljstvima, i zemlji u kojoj je sve srušeno sem ljubavi.

 

Režiser Darko Bajić o samom radu na predstavi je rekao:

 

“Predstavi „Osama – Kasaba u Njujorku” prišao sam iz jednog drugog ugla u odnosu na onaj ugao iz kojeg se toj istoj priči prilazi u romanu. To je za mene, pre svega, bila priča o generaciji meni bliskoj, koja je iz bezbrižnog odrastanja u Jugoslaviji ušla pravo u krvavi rat. Neke je poslao direktno u smrt, neke u emigraciju, a neke ostavio ovde da žive suočeni s posledicama tragedije koju su preživeli. Kroz ovu predstavu sam pokušao da dođem do odgovora, da li za moju generaciju postoji mogućnost pročišćenja od rana ili do tog pročišćenja mogu da dođu tek sledeće generacije. Naša deca.”

 

Predstava koja je jedna od popularnijih kada je u pitanju Zvezdara teatar, možete gledati i ovog novembra i to 20. u mesecu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište