fbpx

header

Predstava „Kaspar“ – o izgubljenom dečaku koji uči da govori

Predstava Kasper

Priči o neobičnom dečaku pod imenom Kaspar Hausar, koji je bio specifičan na mnogo načina, neretko se priča u predstavi nazvanoj njegovim imenom, koja se i ovog meseca, 27. februara, igra na sceni Jugosovenskog dramskog pozorišta.

 

Indie rock bend Rodeo predstavlja četvrti singl „Eugene”

 

„Kaspar“ je komad Petera Handkea koji je, u vreme kada je objavljen (1967), izazvao gotovo revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište a danas se smatra ne samo jednim od najznačajnijih nemačkih komada ikada, već i jednim od klasičnih komada 20. veka.

 

Handke je jedan od najznačajnijih pisaca savremene svetske književnosti i naše knjiške ljubitelje je uspeo da obori sa nogu, kako neobičnom tematikom svojih dela, tako i stilom pisanja toliko autentičnim, u pilog čemu ide i Nobelova nagrada za književnost.

 

 

Glavni junak je Kaspar, njegov lik je zasnovan na stvarnom Kasparu Hauseru, autističnom adolescentu, odraslom u šumi, koji 1828. dolazi u nemački grad Nirnberg znajući samo jednu rečenicu, postao je naučni kuriozitet. Kasper je skoro odrastao čovek bez poznavanja jezika i spoljašnjih uticaja, tabula rasa, kog će društvo učiti da govori, pokušavajući da ga pretvori u građanina.

Prvi put ovo remek delo u našem pozorištu režira talentovani Miloš Lolić, koji je svojim režijama na nemačkom govornom području, dobio zvanje počasnog građanina Austrije, a o predstavi “Kasper” je rekao:

 

„Ovo je jedna od najemotivnijih antidrama koje sam pročitao, zato što je Handke kompleksan pisac. On istovremeno pokušava da uruši nekakvo dramsko nasleđe koje je možda bilo očekivano kada je pisano, ali u isto vreme, i to je možda njegov najveći bezobrazluk zadržava neke utvrđene dramske postulate“, rekao je reditelj Miloš Lolić.

 

U predstavi igraju: Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Petar Benčina/Radovan Vujović i Miloš Samolov.

 

U autorskoj ekipi su pored reditelja Miloša Lolića i dramaturg Periša Perišić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Maria Marković Milojev, kompozitor Nevena Glušica, Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Dejan Draganov (dizajn svetla).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište