fbpx

header

Pozorišno-ritualni i plesni eksperiment „Coloribus nostri“ u Bitefu

Eksperiment-predstava-Coloribus-nostri-Bitef-2022

Eksperiment „Coloribus nostri“ (Naše boje) će izvesti studenti i sudentkinje master studija glume na mađarskom i srpskom jeziku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Planirano je da bude izveden u Bitef teatru 19. januara.

 

Izvođenje traje 65 minuta, a u eksperimentu igraju Akoš Njari, Deneš Debrei, Heni Varga, Luna Šalamon, Uroš Ranković, Staša Blečić, Andrea Verebeš, Aleksandra Arizanović, Dotty Debrei, Nemanja Tasić, Ana Ilić, foto: Luna Šalamon, Dragan Leleš, Danica Cimbal.

 

– „Coloribus nostri“ je svojevrsni pozorišno-ritualni i plesni eksperiment i jedan od načina da pronađemo odgovore na pitanja. Kako možemo ponovo da mislimo i osećamo? Da li u sebi potiskujemo/krijemo određene simbole koji nam mogu poslužiti za kreiranje pokreta? Da li naše skrivene misli, želje, muke i nadanja mogu nekako da se izraze? – ističu iz Bitef teatra.

 

 

Tokom procesa koji je trajao više od godinu dana, razvijen je specifičan projekat. Projekat neprestano menja svoju formu, koji se prilikom svakog izvođenja transformiše u novo iskustvo i za gledaoce i za izvođače. Ustanovljena je improvizacija izvođača, a predstava je kreirana da funkcioniše kao organizam. Pri svakom izvođenju menja se ritam predstave, dinamika i način na koji se izvodi. Pokretači priče su teorija o bojama, automazovani crteži zatvorenih očiju i zapisi iz dnevnika izvođača koji su pretočeni u pokret.

 

– Boje kojima smo crtali i koje smo istraživali pričaju nam priče koje se dešavaju u Vojvodini, Japanu, u detinjstvu i okeanu, u snu, pod zemljom i u nama. Boje pričaju priče iz našeg ličnog ali i kolektivno nesvesnog iskustva. Boje pričaju priče svih nas jer su to sve naše boje – kažu iz organizatori predstave.

 

O procesu stvaranja predstave

 

Projekat je započet 2020. godine kada je profesor Deneš Debrei radio vežbe sa svojim studentima sa Akademije umetnosti. Vežbe su podrazumevale istraživanje pokreta kroz boju. Pre početka procesa, grupa je šest nedelja, svakoga dana u isto vreme na različitim mestima meditirala sa mislima o jednom istom zajedničkom predmetu, bojama.

 

 

Publika ima prilike da pogleda komad u produkciji Pozorišnog udruženja „Letnji bioskop“ i u okviru Meseca nezavisne scene u Bitef teatru.

 

Odrednice projekta

 

„Koreni igre zadiru duboko u ljudsku prošlost. Istorijski izvor nastanka igre trebalo bi tražiti u raznolikim pokretima čoveka, vezanim za procese rada i potrebu za sporazumevanjem, za emocionalne utiske i prirodu koja ga okružuje. Osobenost same prirode je da je ona i statična i dinamična. Posmatranjem, ustanovljavanjem i kreativnom transformacijom različitih prostornih odnosa (priroda, ne-priroda, spoljašnji i unutrašnji prostor) kreiramo scensku sliku. Telo je granična linija koja određuje spoljašnji i unutrašnji prostor. Granica je čovek koji je živa i organska materija; otvorena i zatvorena, stalno promenljiva, nestalna supstanca.“

 

Karte za predstavu „Coloribus nostri“

 

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 600 dinara, a moguće ih je kupiti i putem sajta Bitefa. Svoje mesto možete rezervisati putem broja telefona +381 69 899 24 00 ili e-mailom na blagajna@bitef.rs.

 

Za i predstave u okviru programa „Mesec nezavisne scene u Bitef teatru“ ne važe standardni popusti Bitef teatra.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište