fbpx

header

Poznato je kako će izgledati pozorište za 21. vek

milijana-nikolić-narodno-pozorište

Uoči Svetskog dana pozorišta koji se u svetu obeležava 27. marta Ministartvo kulture i informisanja i Narodno pozorište u Beogradu su organizovali događaj pod nazivom „Pozorište za 21. vek“.

 

Ko u Srbiji može da izdvoji 3.000 evra za pozorište?

 

Prigodba se realizovala u Foaeju II galerije Narodnog pozorišta, a time je nacionalni teatar odao počast glumcima i drugim pozorišnim radnicima koji su ih napustili tokom proteklih godinu dana.

 

Na otvaranju „Pozorišta za 21. vek“ govorili su Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo, Ministarstvo kulture i informisanja i Svetislav Goncić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Nakon uvodnog izlaganja u panel diskusiji na temu savremenog pozorišta, novih trendova i kako privući i zadržati publiku govorili su Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama; Novica Antić, direktor pozorišta Atelje 212; Igor Bojović, direktor Pozorišta Boško Buha; Bojana Кovačević, upravnica Narodnog pozorišta u Somboru; Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu; dr Maja Ristić, vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti na Кatedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture; Miloš Latinović, direktor BITEF teatra i Branislav Nedić, direktor Кruševačkog Pozorišta.

 

Učesnici panela ukazali su na trenutno stanje u pozorištima u našoj zemlji, sa kojim se sve problemima suočavaju pozorišta u unutrašnjosti i u Beogradu, pričalo se o novim trendovima i koliko se doprinosi popularnosti pozorišta, kako privući publiku i koliko se razlikujemo od svetskih pozorišta. Govorilo se i o značaju dobre organizacije, povezivanju sa evropskim i svetskim pozorištima.

 

Za sve prisutne goste nakon panel diskusije obezbeđena je vođena tura kroz izložbu „Breda Кalef – neuobičajena primadona“ u Muzeju Narodnog pozorišta.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište