fbpx

header

Poznato je kako će izgledati pozorište za 21. vek

milijana-nikolić-narodno-pozorište

Uoči Svetskog dana pozorišta koji se u svetu obeležava 27. marta Ministartvo kulture i informisanja i Narodno pozorište u Beogradu su organizovali događaj pod nazivom „Pozorište za 21. vek“.

 

Ko u Srbiji može da izdvoji 3.000 evra za pozorište?

 

Prigodba se realizovala u Foaeju II galerije Narodnog pozorišta, a time je nacionalni teatar odao počast glumcima i drugim pozorišnim radnicima koji su ih napustili tokom proteklih godinu dana.

 

Na otvaranju „Pozorišta za 21. vek“ govorili su Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo, Ministarstvo kulture i informisanja i Svetislav Goncić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Nakon uvodnog izlaganja u panel diskusiji na temu savremenog pozorišta, novih trendova i kako privući i zadržati publiku govorili su Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama; Novica Antić, direktor pozorišta Atelje 212; Igor Bojović, direktor Pozorišta Boško Buha; Bojana Кovačević, upravnica Narodnog pozorišta u Somboru; Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu; dr Maja Ristić, vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti na Кatedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture; Miloš Latinović, direktor BITEF teatra i Branislav Nedić, direktor Кruševačkog Pozorišta.

 

Učesnici panela ukazali su na trenutno stanje u pozorištima u našoj zemlji, sa kojim se sve problemima suočavaju pozorišta u unutrašnjosti i u Beogradu, pričalo se o novim trendovima i koliko se doprinosi popularnosti pozorišta, kako privući publiku i koliko se razlikujemo od svetskih pozorišta. Govorilo se i o značaju dobre organizacije, povezivanju sa evropskim i svetskim pozorištima.

 

Za sve prisutne goste nakon panel diskusije obezbeđena je vođena tura kroz izložbu „Breda Кalef – neuobičajena primadona“ u Muzeju Narodnog pozorišta.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište