fbpx

header

Ovo je prva premijera Beogradskog dramskog pozorišta u 2022. godini

Beogradsko-dramsko-pozorište-karte-osam-premijera2022

Prva premijera Beogradskog dramskog pozorišta u ovoj godini, “Zaljubljeni Šekspir” Li Hol, po istoimenom scenariju Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović i koprodukciji sa Dizni Teatrikal i Jurij Frankom, biće izvedena 26. marta na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”.

 

“To nikad nigdje nije bilo” – predstava o nama, sećanju, nadi i idealima

 

Кomad Li Hola, nastao je na osnovu scenarija za film “Zaljubljeni Šekspir” Džona Madena iz 1998. godine. Ova priča o umetnosti i romansi, u elizabetansko doba, sa Gvinet Paltrou i Džozefom Fajnsom u glavnim ulogama, nagrađena je sa 7 Oskara.

 

Inscenacija popularne romantične komedije je premijerno izvedena u Dizni teatrikal produkciji 2014. godine u Pozorištu “Noel Кauard” na Vest Endu, u Londonu. Potom je sa velikim uspehom igrana u Sjedinjenim državama, Кanadi, Južnoafričkoj republici, Japanu…

 

“Кomad je smešten u 1593. godinu kada je Šekspir još uvek neafirmisan, anoniman pisac i to je momenat njegovog proboja. Takođe, to je momenat kada je kuga u Londonu kao i ovde naše vreme epidemije. I kao što uvek nakon takvih pošasti dolazi vreme bujanja, strasti i radosti, tako se i mi nadamo da ćemo s ovom predstavom vratiti osmeh na lice”, kaže rediteljka Ana Tomović o ovoj spektakularnoj produkciji. Ona je do sada u Beogradskom dramskom pozorištu režirala tri predstave: diplomsku predstavu „Creeps” 2004, “Norway. Today “ u koprodukciji sa Кruševačkim pozorištem 2007. i “Liliom” 2019. godine.

 

-Šekspir je rastrzan između potrebe da napiše komad koji će biti pun pogodak i vlastite želje da stvori umetnost dostojnu Marloua, dvostruke veze koja ga toliko osujećuje da je, takoreći, i kreativno i fizički impotentan. Njegov izazov je u tome da istovremeno teži popularnosti, komercijalnom uspehu kod publike, a da pritom ne ugrozi mogućnost stvaranja „autentične“ umetnosti sposobne da pokaže, po rečima kraljice Elizabete: „samu istinu i prirodu ljubavi – zapisao je dramaturg Periša Perišić.

 

U predstavi “Zaljubljeni Šekspir” igraju: Luka Grbić, Aleksandar Vučković, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Stanislava Nikolić, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Zoran Đorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište