fbpx

header

Otvorena vrata Narodnog pozorišta: Zavirite iza kulisa

milijana-nikolić-narodno-pozorište

Akcija „Otvorena vrata Narodnog pozorišta“ biće održana u subotu, 16. aprila sa početkom od 13 časova.

 

U turi kroz zgradu teatra, poseotioci će imati priliku da saznaju istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja. Tako]e, moći će da se upoznaju sa procesom rada, obiđu scenu, garderobe, radionice, pozorišni bife…

 

– Na ovaj način omogućićemo našoj publici da zaviri u svet gde se stvaraju pozorišne iluzije, scenska magija, ali i kako se baštini istorija teatra. Pozorišnu turu vodi Dragan Stevović, direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu – poručuju iz pozorišta.

 

Akcija „Otvorena vrata“ organizuje se svakog meseca u okviru repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Ulaz na turu je slobodan.

 

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je davne 1868. godine. U to vreme je celokupna srpska prosveta raspolagala sa 423 učitelja muških i 54 „učiteljke“ ženskih osnovnih škola. Posle više pokušaja, koji datiraju još od 1842. godine, da se u Beogradu osnuje stalno profesionalno pozorište, su iz različitih razloga bili kratkog daha. Nedvosmisleno su pokazali da ovoj zemlji i njenoj prestonici treba teatar.

 

Tako je osnovano Narodno pozorište u Beogradu. Prva predstava, „Đurađ Branković“ Karolja Obernjaka, održana je 22. novembra 1868. u gostionici „Kod engleske kraljice“, koja je sledećih godinu dana bila privremeni dom našeg Pozorišta.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište