fbpx

header

Otvaranje nove sezone pozorišta Teatrijum i detaljan program

Teatrijum-pozoriste-predstava-2022

Na sceni u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja biće svečano otvorena nova sezona pozorišta Teatrijum koncertom „Simfonija Orijenta“ Josipa Slavenskog. Otvaranje sezone je u petak, 1. jula u 21 sat.

 

Projekat predstavlja reaktuelizaciju i revitalizaciju „Simfonije Orijenta“ kroz vizuru savremenog pristupa njegovoj interpretaciji i postavci. Projekat je njegova transformacija u multimedijalne okvire kroz sintezu različitih oblasti umetnosti (muzičke, primenjenih umetnosti i dizajna i dramskih umetnosti).

 

Multimedijalno osmišljavanje kocertnog izvođenja „Simfonije Orijenta“ biće posmatrano kroz kontekst kompozicija koje pripadaju istom idejno-tematskom krugu Josipa Slavenskog. Na pojedinim skicama ovih dela nalaze se kompozitorove naznake za korišćenje vizuelnih svetlosnih efekata. Tu je i ideja o baletu i koreografiji koje nikada nije ostvario.

 

Teatrijum-pozoriste-predstava-2022

Foto: Teatrijum

 

Ovaj koncert je deo doktorskog umetničkog projekta Igora Sarajlića. Sarajlić je studenta doktorskih akademskih studija, studijskog programa: „Dirigovanje, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu“.

 

Učesnici projekta je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa solistima, dirigent Igor Sarajlić, a vokalni solist: Lara Kalapiš (alt), Eldin Huseinbegović (tenor), Andrija Sekulić (bariton), Miloš Gašić (bas). Tu su još i profesori, saradnici i studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Za elektroniku su zadužene Ana Gnjatović i Ana Sofrenović, za koreografiju Vera Obradović Ljubinković, a rediteljka je Jovana Krstić. Dizajneri animacije i video projekcije su Ester Milentijević, Aleksandra Arvanitidis, Tamara Pešić i Nataša Gvozdović Matović.

 

Ove godine pozorište Teatrijum uvodi i dečji program. Deca i njihovi roditelji će moći potpuno besplatno da uživaju u svim dečjim predstavama, zahvaljujući podršci Fondacije Alek Kavčić.

 

U subotu, 2. jula u 11 sati bićete u prilici da pogledate dečju humanitarnu predstavu „Sladoled“. Autor predstave je Mira Gavran u izvedbi Minje Filipović.

 

Premijerno će, 2. jula u 17 časova biti izvedena dečja predstava „Koliko zrnaca do šaha?“ u produkciji pozorišta Teatrijum. Autorka teksta i rediteljka ove predstave edukativnog i zabavnog karaktera je Mirjana Ilić . U predstavi igraju Vladan Gajović, Luka Sević, Milan Bobić i Marina Gava.

 

Teatrijum-pozoriste-predstava-2022

Foto: Teatrijum

 

Istog dana, ali od 21 sat će prvi put pred publikom biti izveden „Ljubavni vremeplov III“ autorke Vesne Stanković. U pitanju je kabaretska predstava o nezaboravnim ljubavima srpskih velikana, o njihovim životima, stradanjima, radostima, uspesima i strastima. Troje pozorišnih umetnika – Vesna Stanković, Katarina Erić i Saša Đurašević, uz klavir i gitaru pričaju i pevaju o ljubavima Kapetana Miše Anastasijevića, Njegoša, Milice Stojadinović-Srpkinje, Ljubomira Nenadovića, Stanislava Biničkog, vojvode Radomira Putnika, Vaska Pope, Mike Antića i mnogih drugih.

 

Ove sezone vas očekuju i dve nove premijere u zajedničkoj produkciji pozorišta Teatrijum i Centra beogradskih festivala (CEBEF-a).

 

Prvo će biti izvedena prestava „Banović Strahinja“ u režiji Bojana Lazovića koja će biti premijerno izvedena 5. jula. Druga je „Tesla, Svetlopis u vremenu“ reditelja i autora Miroslava Benke čija premijera je zakazana za 13. jul.

 

Naknadno će biti objavljen muzički program, koji će se u septembru odrzati na istom mestu, u Kapetan-Mišinom zdanju.
Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je prošle na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja i gradske opštine Stari Grad.

 

Pozorište ove „prve“ sezone će igrati od 1. jula do 31. avgusta i imati više od 80 izvođenja. Sve predstave počinju u 21 sat. Karte se mogu kupiti preko sajta Teatrijum i servisa Tickets, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19 sati.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište