fbpx

header

Opera „Dečja soba“ u Malom pozorištu „Duško Radović“

Opera-Dečja-soba-2022

Opera za decu „Dečja soba“ biće izvedena u nedelju, 23. januara, na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“.

 

Operu je radio kompozitor Milenko Živković po motivima kratke priče Desanke Maksimović. Režiju potpisuju Natalija Stanković i Mateja Ðedović.

 

Postavu opere čine Biljana Jovanović, Boris Papak, Olivera Krivokuća, Isidora Bogdanović, Sara Ristić, Mina Nikolić, Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, solisti Muzičke škole „Vojislav Vučković“, polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“, igrači Kompanije Balet mladih, i drugi.

 

Opera će biti izvedena pod dirigentskom palicom maestra Milana Nedeljkovića, a za koreografiju su zadužene Mila Stijak i Ana Bošković.

 

„Dečja soba“ je prva dečja opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji. Koncipirana je kao „didaktičko sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika kako bi najmlađu publiku uveo u svet opere.

 

 

– Niz zanimljivih slika zapravo tretira ordinarne, svakodnevne teme iz života jedne porodice. Posmatrano iz ugla roditelja, ali i iz ugla dece sa iskorakom, kako je očekivano kada su deca u pitanju, u pomalo fantazmagorični svet. Četvoro dece suprotstavljaju se dosadnim svakodnevnim ritualima i zahtevima roditelja. Njihova nepresušna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra – opisali su operu organizatori.

 

Prodor bajke u realnost, te dečja igra koja se suprotstavlja nametnutom, navode na razmišljanje o odnosu svakodnevnice odraslog čoveka prema igri i slobodi. Isto tako navode i na to kako da se na atraktivan i zabavan način deci približe tradicionalne vrednosti.

 

Projekat ima za cilj da doprinese razvoju srpske operske umetnosti kroz kreativnu snagu nove generacije operskih umetnika i njihove mladalačke energije. Žele da uz savremen pristup vaspitaju novu publiku i da vrate sjaj operskoj umetnosti kod nas.

 

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela proizašla je iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“. Projekat rade Muzičko-opersko-teatarska organizacija „Moto“ i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom „Kreativne Evrope“.

 

Početak opere zakazan je za 12 časova. Institut za umetničku igru obevaštava publiku da je broj mesta ograničen uz poštovanje epidemioloških mera.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište