fbpx

header

Odložen „Veliki Getsbi“ u Madlenijanumu

Veliki-Getsbi

Premijera obnovljene predstave „Veliki Getsbi“ pomerena je sa 19. na 26. januar u Madlenijanumu.

 

Iz Opere i teatra Madlenijanum saopštili su da je predstava pomerena zbog mogućeg zaražavanja korona virusom dela ansambla.

 

Komad F. S. Ficdžeralda „Veliki Getsbi“ je u dramatizaciji Hrista Bojčeva i režiji Ane Radivojević Zdravković imao premijeru u Madlenijanumu. Te 2015. godine, u naslovnoj ulozi našao se Ivan Bosiljčić.

 

U obnovi Getsbija igra Branimir Trifunović, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Ljubomir Bulajić, Tamara Aleksić, Miloš Timotijević, Milica Janketić, Milan Čučilović/Davor Perunović, Sofija Juričan, Borka Tomović/Danina Jeftić, Maja Lukić, Vladimir Tešović i Dunja Mihailović/Lena Cenić.

 

– Raskošni kostimi Jelene Stokuće, zamamna plava scenografija Dejana Pantelića i prava melodramska muzika Janje Lončar su razlog zbog koga publika voli ovu predstavu i želi da je ponovo gleda na našem repertoaru – saopštio je Madlenijanum.

 

veliki-getsbi-madlenianum-premijera

 

„Veliki Getsbi“ će biti izveden 26. januara na Dan Madlenianuma. Tog datuma 1999. godine na renoviranoj Velikoj sceni Zemunskog pozorišta održana je prva premijera Kamerne opere Madlenijanum „Tajni brak“.

 

Od tog trenutka Madlenijanum je promišljeno i strateški gradio svoj repertoar, pre svega muzičke orijentacije. Zato je u nazivu ostalo Opera i teatar Madlenijanum, a onda dramski repertoar sa odabirom komada koji su aktuelni, atraktivni i autentični.

 

Veliki Getsbi

 

Delo „Veliki Getsbi“ spada u najbolji američki roman 20. veka. Radnja je smeštena u doba džeza, dvadesetih i prikaz je razočaranja urbanog stanovništva u američki san. Na pozornicama grada koji nikada ne spava i Getsbijeve vile smenjuju se bogataši, starlete, isprazni likovi tadašnje elite. Glavni junak, nesrećan u ljubavi, jedini je iskreni svedok tog vremena. Getsbi shvata da ono do čega nam je najviše stalo se ne može kupiti novcem.

 

Sama knjiga je postala popularna tek nakon Drugog svetskog rata, iako je roman objavljen 1925. godine. Verovatnoća je da čitaoci nisu bili spremni da prihvate ne tako idealnu, ali iskrenu Ficdžeraldovu sliku Amerike.

 

„Veliki Getsbi“ je jedinstven portret vremena koji na elegantan i ciničan način opisuje svoje doba u kojem se i današnje društvo može prepoznati.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište