fbpx

header

Novine u pozorištu Atelje 212: Otvorena je Digitalna čitaonica

Digitalna-čitaonica

Danas je u svojim prostorijama, Atelje 212 pokrenuo projekat digitalna čitaonica. Arhiviraće se tekstovi, fotografije i drugi dokumenti i memorabilije o predstavama i 65 godina dugoj istoriji pozorišta.

 

Prvi član Digitalne čitaonice Ateljea 212 je, nakon što se ulogovao, postao Milan Caci Mihailović dugogodišnji glumac pozorišta. Gorica Popović „kao penzioner latila se uspomena“ i donela da se digitalizuje jedna od njenih sveski sa brojnim fotografijama i zapisima.

 

– Za ovu kuću sam vezan 61 godinu, a pola veka sam radio u njoj. Svaki i mali uspeh ove kuće velika je radost za mene. Ovo danas je jedan od kamičaka koji dopunjavaju sliku o mom voljenom pozorištu – rekao je Mihailović.

 

Reč direktora

 

Direktor Ateljea 212 Novica Antić ocenio je da je arhivsko pamćenje o pozorištu veoma dragoceno. Razlog zato jeste zbog večnog traga o velikim ljudima, ulogama, tekstovima, rediteljima, atmosferi jednog vremena i umetnosti.

 

– Digitalna čitaonica trenutno sadrži materijale o poslednjih 15 godina rada pozorišta, a da bi iduće godine trebalo da bude završeno digitalno arhiviranje čitave dokumentacije Ateljea 212 – rekao je Antić.

 

Antić je posebno naglašava važnost arhiviranja izvođenih, ali i neizvođenih tekstova, koji sadrže beleške pisaca i reditelja ili crteže koje je neko crtao na probama.

 

– Tu će biti svi programi, plakati, sve memorabilije pozorišta, skice dekora, fotografije pozorišta… – naveo je Antić.

 

Antić je pozvao sve članove pozorišta, ali i ljubitelje koji imaju uspomene o radu Ateljea da ih donesu na digitalizaciju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Atelje 212 (@atelje212)

 

– To može biti stara ulaznica od pre 50 godina ili stara porodična fotografija na kojoj je neko iz pozorišta. To će sve biti pohranjeno – rekao je Antić.

 

Arhiv je zamišljen tako da ga koriste dramaturzi, pisci, teatrolozi i drugi ljudi koje zanima pozorište besplatnim logovanjem u prostoriji Digitalne čitaonice Ateljea.

 

Mala prostorija čitaonice poseduje nekoliko stolova i kompjutera, kao i izloženih kostima i drugih predmeta.

 

Digitalna čitaonica je počela sa radom zahvaljujući sredstvima za digitalizaciju na konkursu Ministarstva kulture i informisanja. Biblioteka grada Beograda je pomogla svojim iskustvom, a nameštaj je obezbedio Ktitor.

 

Atelje 212 je pokrenuo i svoj novi sajt na adresi www.atelje212.rs za koji je Antić rekao da je „moderan i lep“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište