fbpx

header

„Na kafi kod kneginje Ljubice“ – Prvi muzejski teatar u Srbiji

Srpska istorija, osim što je bila burna, može se pohvaliti brojnim ličnostima koje su zadužile buduće generacije.
Neopravdano se zapostavljaju heroine koje su obeležile jedno doba, pa tako i knjeginja Ljubica, žena Miloša Obrenovića, za koju se sa pravom može reći dobro poznata izraka „da iza uspešnog muškarca stoji još uspešnija žena“.

 

Monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice“ predstavlja prvi muzejski teatar kod nas koji je nastao 2009. godine i od tada se izvodi u prostorijama očuvanog Konaka kneginje Ljubice, a koji je za veoma kratko vreme osvojio srca publike, ali i svih onih koji dolaze u naš grad.

 

Životna ispovest kneginje podeljena je na dva dela. Prvi se izvodi u divanhani, centralnom delu Konaka, gde je i sam knez Miloš popodne dolazio da odmori, popije još jednu kafu, dok mu sekretari čitaju novine. Svi posetioci biće posluženi kafom i ratlukom u zdanju iz 19. veka i na upečatljiv i interaktivan način saznati kakva je bila prva vladarka obnovljene Srbije.

 

Foto: Youtube/printscreen

 

Drugi deo predstave knjeginja ima ulogu kustosa, pa će se zajedno sa posetiocima kretati kroz odaje starog Konaka, pokazivati predmete, povezivati ih sa prošlošću i ličnostima iz vremena kneza Miloša Obrenovića.
U knjeginjinoj životnoj ispovesti, publika će moći da čuju lepa, ali i one manje lepe anegdote iz njenog života, o složenom odnosu sa suprugom Milošem Obrenovićem, kako je vaspitavala decu, kako je uredila dom itd.

 

Monodramu izvodi Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda i autor predstave. Na programu je svake druge i četvrte nedelje u mesecu u 14 časova. Monodrama traje sat vremena, ali imaćete utisak da ste u toj vremenskoj instanci proživeli i preživeli čitavu jednu epohu.

 

Dok slušate biće vam servirana kafa skuvana na starinski način, poslužena u fildžanima i sa komadićem ratluka.
Sem na srpskom, predstava se izvodi i na engleskom jeziku. Izvođenje traje sat vremena, nakon čega posetioci mogu obići ceo Konak i pogledati stalnu izložbenu postavku „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište