fbpx

header

Monodrama “Dosije Dositeja” – Nedeljom od 12h, ovo su svi detalji

Podstaknuti uspehom muzejske monodrame „Moj otac Vuk Karadžić“, Muzej Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu predstavljaju monodramu „Dosije Dositeja“, a pretpremijera će se održati 26. decembra u 12 časova (Gospodar Jovanova 21).

 

Kustosi muzeja Vuka i Dositeja opredelili su se da ovim specifičnim oblikom muzejske edukacije predstave život i rad Dositeja Obradovića (1739/42-1811), prosvetitelja, književnika i filozofa, direktora svih škola u ustaničkoj Srbiji i prvog srpskog ministra prosvete.

 

Ova muzejska 40-to minutna monodrama izvodiće se od januara 2022. jednom mesečno, nedeljom u 12 časova. Broj mesta je ograničen, 15 po terminu.

 

U ulozi Dositeja Obradovića našao se glumac Vladimir Cvejić, koji u monodrami upoznaje posetioce sa epohom u kojoj je Dositej živeo, sa kojim ličnostima se susreta, kao i kako se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

 

Monodrama „Dosije Dositeja“ održava se u autentičnom ambijentu Muzeja Vuka i Dositeja, u zgradi u kojoj je od 1809. do 1813. godine radila Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju. U osnivanju škole učestvovao je i sam Dositej Obradović, koji se na njenom otvaranju 30. avgusta 1808. godine đacima, roditeljima i uglednicima obratio svojim govorom „O dolžnom počitaniju k naukam“.

 

Sam program obogaćen je prikazivanjem dokumentarnog materijala, Dositejevih pisama, portreta i taktovima odabranih muzičkih numera, dočarava vreme o kome Dositej pripoveda, a audio-vizelni efekti oživljavaju stalnu muzejsku postavku.
Scenario potpisuje Eliana Gavrilović, kustos Muzeja Vuka i Dositeja, a organizaciju Miodrag Tomić, kustos edukator Narodnog muzeja u Beogradu. Autor scenske postavke u ulozi Dositeja Obradovića je glumac Vladimir Cvejić, narator Aleksandar Mihailović. Montažu zvuka uradio je Miloš Krstić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište