fbpx

header

Marina Abramović ponavlja čuveni performans „Umetnik je prisutan“

marina-abramovic-umetnik-je-prisutan-2022

Jedan od najpoznatijih performansa modernog doba biće ponovo izveden kako bi se prikupila pomoć za Ukrajinu. Umetnica Marina Abramović je rešila da ponovi performans „Umetnik je prisutan“ 16. aprila.

 

Ljubitelji njenog rada biće u prilici da se fotografišu na stolici naspram nje u njujorškoj galeriji Šona Kelija, gde je postavljena rekonstrukcija. Za fotografisanje je zadužen Marko Aneli.

 

Aneli je slikao više od 1.500 ljudi koji su pre 12 godina posetili njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) kako bi bili preko puta umetnice, koja je sedela za stolom u tišini na svojoj stolici.

 

– Radi se o opstajanju čovečanstva i mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata u kojem će se koristiti nuklearno oružje. Svi moramo pomoći, a ja to činim kroz svoju umetnost – rekla je Abramović.

 

Do 25. marta mnogi su se nadmetali za priliku da budu fotografisani sedeći preko puta Abramovićeve. Pobednik, onaj ko ponudi najviše, će dobiti uramljeni primerak fotografije, sa potpisom Abramović i Aneli, kao i knjigu fotografa iz 2021. godine „Portraits in the Presence of Marina Abramović“.

 

Ova humanitarna aukcija odvijala se preko Artsy platforme. Sav prihod od prodaje ići će za napore kompanije Direct Relief, koja ima fokus za pomoć Ukrajini.

 

– Solidarni smo da narodom Ukrajine i duboko zabrinuti zbog Putinove invazije, i neizrecive patnje koju je ona prouzrokovala narodu Ukrajine. Duboko smo solidarni sa njima – izjavio je galerista Šon Keli, koji zastupa Abramovićevu.

 

Umetnica je bila među prvima koja je reagovala na društvenim mrežama kada je počeo rat.

 

– Rođena sam u Jugoslaviji, zemlji koja je stremila kulturama i zapada i istoka. Prethodnih godina radila sam u Ukrajini i upoznala njihove ljude, ponosne, jake i izvanredne. Osećam potpunu solidarnost sa njima u ovim nemogućim danima. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora da se zaustavi – rekla je Marina u kratkom video snimku.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište