fbpx

header

Marina Abramović ponavlja čuveni performans „Umetnik je prisutan“

marina-abramovic-umetnik-je-prisutan-2022

Jedan od najpoznatijih performansa modernog doba biće ponovo izveden kako bi se prikupila pomoć za Ukrajinu. Umetnica Marina Abramović je rešila da ponovi performans „Umetnik je prisutan“ 16. aprila.

 

Ljubitelji njenog rada biće u prilici da se fotografišu na stolici naspram nje u njujorškoj galeriji Šona Kelija, gde je postavljena rekonstrukcija. Za fotografisanje je zadužen Marko Aneli.

 

Aneli je slikao više od 1.500 ljudi koji su pre 12 godina posetili njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) kako bi bili preko puta umetnice, koja je sedela za stolom u tišini na svojoj stolici.

 

– Radi se o opstajanju čovečanstva i mogućnosti izbijanja trećeg svetskog rata u kojem će se koristiti nuklearno oružje. Svi moramo pomoći, a ja to činim kroz svoju umetnost – rekla je Abramović.

 

Do 25. marta mnogi su se nadmetali za priliku da budu fotografisani sedeći preko puta Abramovićeve. Pobednik, onaj ko ponudi najviše, će dobiti uramljeni primerak fotografije, sa potpisom Abramović i Aneli, kao i knjigu fotografa iz 2021. godine „Portraits in the Presence of Marina Abramović“.

 

Ova humanitarna aukcija odvijala se preko Artsy platforme. Sav prihod od prodaje ići će za napore kompanije Direct Relief, koja ima fokus za pomoć Ukrajini.

 

– Solidarni smo da narodom Ukrajine i duboko zabrinuti zbog Putinove invazije, i neizrecive patnje koju je ona prouzrokovala narodu Ukrajine. Duboko smo solidarni sa njima – izjavio je galerista Šon Keli, koji zastupa Abramovićevu.

 

Umetnica je bila među prvima koja je reagovala na društvenim mrežama kada je počeo rat.

 

– Rođena sam u Jugoslaviji, zemlji koja je stremila kulturama i zapada i istoka. Prethodnih godina radila sam u Ukrajini i upoznala njihove ljude, ponosne, jake i izvanredne. Osećam potpunu solidarnost sa njima u ovim nemogućim danima. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora da se zaustavi – rekla je Marina u kratkom video snimku.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište