fbpx

header

Manon Lesko u Madlenianumu – prvi Pučinijev „hit“

manon-lesko-madlenianum

Prvi Pučinijev hit – opera Manon Lesko, biće izvedena u petak 4. marta od 19.30 časova prvi put na Velikoj sceni Madlenianuma. Ova predstava rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, u naslovnoj ulozi nastupa Jasmina Trumbetaš Petrović, dok Viteza de Grija tumači Dejan Maksimović, uz pratnju hora i orkestar Narodnog pozorišta kojim diriguje Đorđe Pavlović.

 

Manon Lesko je prvi Pučinijev „hit” i jedina njegova opera koja na svojoj premijeri u Teatru Ređio, u Torinu, 1893. godine, nije bila osporavana. Manon Lesko je Pučinija postavila među vrhunske svetske kompozitore. Pučini je u priču uveo novi nivo iskrene emocije i tok melodije, a uz to je stvorio jednu od arhetipskih operskih heroina, koja i danas očarava publiku.

 

Predstava “Nana” u Bitef teatru: Ona je oličenje moralnog ponora

 

Vrhunski autorski tim iz Italije predvođen rediteljem Pjer Frančeskom Maestrinijem učestvovao je u produkciji naše Manon. Veoma veliki orkestar pripremio je dirigent Stefano Romani, a nasleđuje ga Đorđe Pavlović. Preko 250 raskošnih kostima osmislio je kostimograf Luka Dal Alpi, a monumentalna scenografija je delo Alfreda Troizija.

 

manon-lesko-madlenianum

Foto: Srđan Jovanović

 

Veliki ansambl ove opere u kojoj učestvuju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu prevodi Jasmina Trumbetaš Petrović, Lesko brat Manon je Vuk Zekić, Vitez de Grije je Dejan Maksimović. Žeron de Ravoar je Mihailo Šljivić. Učestvuju i sledeći solisti: Milan Obradović, Siniša Radin, Milan Panić, Jana Cvetković, Mihailo Otašević i Luka Pređa.

 

-Manon je najlepša žena u operskoj umetnosti – rekao je reditelj Pjer Frančeska Maestrinija koji postavlja novu opersku produkciju, operu Manon Lesko Đakoma Pučinija, čija je premijera bila 26. februara u Narodnom pozorištu u Beogradu i 29. februara u Operi i teatru Madlenianum.

 

Pučini je govorio da postoje tri zakona kada je u pitanju uspeh svakog pozorišta, a to je da se kod publike probudi interesovanje, da se iznenadi i dirne. Zato ne čudi što su njegova dela i danas popularna, a Manon Lesko osvaja iskonskim muzičkim nadahnućem, jedinstvenim u njegovom kompletnom stvaralaštvu, zbog čega i danas pripada najlepšim delima operske literature.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište