fbpx

header

Ljubavne priče: KPGT nas vraća u ’60 godine prošlog veka

Mladi ansambl KPGT-a ponovo nas vraća u radosne i krvave šezdesete godine prošlog veka 19. januara 2022. izvođenjem „Ljubavne priče“, predstave u režiji Ljubiše Ristića i po tekstu Puriše Đorđevića. Ideja predstave je homoseksualnost jednog činovnika u doba komunizma i njegova pozicija u društvu nakon priznanja i odbijanja posla u Vašingtonu.

 

Sama radnja predstave obećava da će biti uzbudljivo… Glavni junak “Ljubavne priče” zabrinut da može da bude doveden u situaciju da bude ucenjen zbog svoje seksualne orijentacije, te da nevoljno izda svoju zemlju – nečuveno odbija da ide za Vašington gde je dobio posao savetnika u Ambasadi SFRJ. Izbačen iz Partije, iz Ministarstva, iz Glavnog grada i iz kreveta svoje koristoljubive ljubavne veze – Državna Bezbednost ga prekomanduje u seosku školu. Kao učitelj, upoznaje učenike i njihovu čudnu narodnu poeziju, nastrane pastire koji u razgovoru sa pticama i ovcama koriste nemušte jezike, ali i avangardne seoske „lepe neme devojke“ koje se bave konceptualnom umetnošću.

 

Junak predstave „Ljubavne priče“ znatno će doprineti sveopštem napretku socijalističkog sela i za nagradu ili kaznu biće vraćen u Beograd gde će se njegova filmska priča završiti tužno i smešno, kako i priliči radosnim i krvavim šezdesetim – godinama rokenrola i privrednih reformi, studentskih pobuna i Brionskih plenuma, Če Gevare, oba Kenedija, Vudstoka i Martina Lutera Kinga, Bebe Lončar i pokreta nesvrstavanja, seksualne i kineske kulturne revolucije, mini suknje, duge kose, Bitlsa i Rolingstonsa… i slavne jugoslovenske kinematografije, čiji je general teške artiljerije bio i pisac „Ljubavne priče“ – večno mladi najstariji filmski reditelj na svetu Puriša Đorđević.

 

Mnogočlani ansambl čine Uroš Novović, Ana Kostovska, Stanko Bogojević, Aleksandra Anđelković, Stefan Milivojević, Marko Topolovački, Luka Pavlović i drugi. Za muziku su bile zadužene Ana Milosavljević i Eldar Zubčević, a kostime je osmislila Zdravka Kulier. Tako predstava počinje izlaskom devojke obučene u hipi haljinu koja, osvetljena samo svetlom telefona koji drži, peva numeru „Mercedes-Benc” Dženis Džoplin.

 

Pesme različitog tipa i dramski segmenti smenjivali su se nepredvidivim tokom. Glumci su izlazili na scenu prolazeći iza i oko nje, između gledalaca… Svetla reflektora palila su se i gasila, ponekad bivala samo crvena, a više puta i zamenjivana slabim svetlom otvorenog frižidera u uglu.

 

Ono što karakteriše „Ljubavnu priču” jeste česta sinhronizovanost više glasova, nabrajanje filmova snimljenih šezdesetih, kao i razgolićenost nekoliko glumaca… Posle pauze, prilikom koje je publika napustila foaje, na sceni su bile dve ovce, glumci rasprostrli zemlju, a sve to radi dočaravanja seoske atmosfere u kojoj se glavni lik Marko našao, sklonjen po službenoj dužnosti.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište