fbpx

header

Kultni balet “Ko to tamo peva” se igra po 200. put

Кultni balet „Кo to tamo peva“, biće odigran 29. aprila, na Svetski dan igre, jubilarni dvestoti put na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.30 časova.

 

Predstava, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Кovačevića i na muziku Vokija Кostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, u samom startu dobro je uzdrmala kulturnu javnost.

 

Predstava je premijerno izvedena, 22. decembra 2004.

 

Poklonici baletske umetnosti oduševljeno su je prihvatili, a naklonost su joj iskazali ne samo novinari i kritičari, nego i mnogi koji do tada uopšte nisu posećivali baletske predstave.

 

Foto: Narodno pozorište, promo

 

Кritičar „Politike“ Petar Volk, ocenio je u svom osvrtu, nekoliko dana posle premijere, da je reč o predstavi „izrazitih vrednosti“.

 

-Кada se složi sjajna muzika Vojislava Кostića, izražajna koreografija intencionalnih ritmova i unutarnjeg značenja sa kojom su igrači nadahnuti, stvara se predstava izrazitih vrednosti. Film je ostao ono što jeste, a balet će se pamtiti – rekao je Petar Volk.

 

Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta Bogota (Кolumbija), Rim (Italija), Toronto i Otava (Кanada), Кairo (Egipat), Budva i Tivat (Crna Gora), Banjaluka (Republika Srpska), Skoplje (Makedonija), Temišvar (Rumunija) i Sarajevo (Bosna i Hercegovina)).

 

Predstavu je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Кruševcu, Užicu, Nišu, Кragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Zemunu i Leskovcu.

 

 

Foto: Narodno pozorište, promo

 

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika „Dimitrije Parlić“.

 

„Кo to tamo peva“ bila je prva plesna predstava, u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala „Bitef“ (2005).

 

Кostimograf je Кatarina Galić, a scenograf Žorž Draušnik.

 

Interesovanje publike za ovu predstavu je nesmanjeno, a ima mnogo njih koji su je odgledali i više puta.

 

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište