fbpx

header

Kantata „Karmina Burana“ u Narodnom pozorištu

Kantata-Karmina-Burana-narodno-pozoriste-2022

Kantata „Karmina Burana“ je najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa. Pod dirigentskom upravom Dragane Radaković, biće izvedena na Velikoj sceni u okviru Beogradskog letnjeg festivala „Belef“.

 

U jedinstvenom muzičkom spektaklu kao solisti će nastupiti sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Stevan Karanac i bariton Dragutin Matić. Nastupaju uz Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Hor RTS-a i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

 

Koncertmajstor je Edit Makedonska, a asistent dirigenta je Ðorđe Stanković. Hor RTS-a pripremio je dirigent Jakov Milutinović, a Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd dirigentkinja Nevena Ivanović.

 

Kantata „Karmina Burana“ je prvi deo muzičko-scenske trilogije „Trijumfi”. Na njoj je kompozitor radio duže od decenije i po, i njen, svakako, najveći, najpopularniji i najuspeliji segment.

 

Kantata-Karmina-Burana-narodno-pozoriste-2022

Foto: Narodno pozorište

 

Delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama, nastajalo je tokom 1935. i 1936. godine. Inspirisano je istoimenom zbirkom stihova iz 13. veka, pronađenom u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena.

 

Kantata „Karmina Burana“ je do sada samo jednom postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu. Premijera je održana 11. oktobra 1973. godine, takođe, na Velikoj sceni.

 

Pod dirigentskom upravom Bogdana Babića i u režiji gosta iz Minhena Hajnca Arnolda nastupili su solisti Olga Ðokić (sopran), Predrag Protić (tenor) i Nikola Mitić (bariton), Balet i Hor Opere Narodnog pozorišta i Dečiji hor škole „Drinka Pavlović“.

 

Scenograf je bio Vladimir Marenić, kostime je kreirala Božana Jovanović, dok je koreografiju uradio Jovan Despotović.

 

Kantata „Karmina Burana“ zakazana je za 29. jun sa početkom od 21 čas.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište