fbpx

header

“Igorovi dani“: Umetnička revija posvećena Igoru Vuku Torbici

Igorovi-dani

Umetnička revija „Igorovi dani“ biće održana od 24. do 28. januara u Srpskom narodonom pozorištu u Novom Sadu. Takođe, inicijativi se pridružilo i Narodno pozorište u Beogradu, tako da će se predstave igrati u oba grada.

 

Revija „Igorovi dani“ posvećena je prerano preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici (1987-2020). Kraj januara u SNP će biti posvećen mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici, koji je tragično izgubio život 17. juna 2020. godine.

 

Direktor Drame SNP Milovan Filipović istakao je da ovo nije ni festival ni memorijal. Filipović je istakao da je ovo “način da se odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme pokazao put”.

 

– To je put beskompromisnog, visoko-estetizovanog teatra. Igor nam je pokazao da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio, je samo korak u tom pravcu – izjavio je glumac i direktor Drame SNP-a.

 

Filipović kažeda  pozorišta koja na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te projekte da čuvaju što je duže moguće. Upravo zbog generacija koje dolaze, da bi mladi ljudi koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju, imali baklju koja će osvetliti njihov put stvaranja.

 

Krvave-svadbe-foto-Srđan-Doroški

Krvave svadbe Foto: Srđan Doroški

 

U periodu od 24. do 28. januara publika u Novom Sadu će imati priliku da pogleda „Carstvo mraka“ prema drami Lava N. Tolstoja, Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ F. G. Lorke, SNP-a i festivala Budva Grad teatar, „Don Žuan“ po Molijeru Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Bakhe“ Euripida, Narodnog teatra iz Bitolja, kao i „Tartif“ od Molijera, NP Sombor i SNP-a.

 

Narodno pozorište u Beogradu

 

Beogradska publika će imati prilike da pogleda ove predstave u Narodnom pozorištu. Tako će 26. januara biti izvedene „Krvave svadbe“, 28. januara „Bakhe“, dok je 29. rezervisan za „Tartifa“, a 30. januar za „Don Žuana“.

 

O Torbici

 

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije. Ostavio je dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta.

 

Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države. Takođe, dva puta su izabrane i za najbolje u čitavom regionu.

 

Karijeru je počeo sa izvanrednom studentskom predstavom “Pokojnik” prema Branislavu Nušiću. Predstava se nekoliko sezona igrala na sceni “Bojan Stupica” JDP-a, gde je kasnije režirao i uspešnu predstavu “Razbijeni krčag”.

 

Trijumf je doživeo sa raznim delima širom bivše Jugoslavije, a posebno se ističe “Hinkeman” Ernesta Tolera u Zagrebačkom kazalištu mladih. Poslednju predstavu je režirao u Narodnom pozorištu Pirot. U pitanj je drama apsurda “Strah – jedna topla ljudska priča” Franca Ksavera Kreca, februar 2020.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište