fbpx

header

“Heroj nacije” gostuje u Madlenianumu

U subotu, 30. aprila u Operi i teatru “Madlenianum” gostuje predstava “Heroj nacije”, sa početkom u 20 časova.

 

Predstava je posvećena glumcu Dragoslavu Saviću Safi (1960-2021), , koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za predstavu “Heroj nacije”.

 

Vremenom pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. Proces je obično obrnut, te se pisci posle nekog vremena nakon praizvedbe predstave čak i zastide zastarelosti dela u odnosu na vreme kada je pisan.

 

U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe.

 

Ta tužna vest je dala neizbrisiv pečat predstavi, autorski tim i glumački ansambl su odlučili da nastave sa radom i izađu sa premijerom upravo da bi demantovali vest da nas je Safa zaista napustio. Zahvaljujući predstavi, on je i dalje tu. Dokle je predstave, biće i njega.

 

To je verzija predstave u koju asambl Narodnog pozorišta iz Niša jedino veruje.

 

-To je naša verzija u koju jedino verujemo. Imamo prava da verujemo da je pozorišna iluzija naša realnost, a život – zapravo surogat na koji ne želimo da pristanemo – rekao je Ivan Lalić, tekstopisac predstave.

 

„Heroj nacije“ se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca. Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu. S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog.

 

-Naša predstava upravo insistira na gledaocu. Ona ne prikazuje stvarnost varljivih odraza, ne nudi nikakve odraze, već polazeći od vlastite i društveno-stvarnosne materijalnosti, dozvoljava da se one sagledaju u jednom istom kretanju. Tako se propitivanjem funkcije pozorišta postavlja pitanje: da li je pametno to što je publika rekla? – rekao je režiser  Spasoje Ž. Milovanović.

 

Ne propustite gostujuću predstavu “Heroj nacije” 30. Aprila u Operi i teatru Madlenianum.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište