fbpx

header

Handkeov „Veliki pad“ u dva termina u KPGT

predstava-Veliki-pad-peter-handke

Dramsko-baletski i tehno performans „Veliki pad“ rađen je po motivima romana Petera Handkea, u režiji Ljubiše Ristića.

 

U sedamdesetominutnoj drami prikazan je jedan dan života starog glumca. On se uputio iz predgrađa u centar grada kako bi mu predsednik države uručio prestižnu nagradu. Šetajući od tačke A do tačke B, glumac najviše uočava otuđenost.

 

Na putu se susreće sa raznim ljudima, kako beskućnicima i imigrantima, tako i sa policajcima koji ga zaustavljaju zbog sumnje da je on terorista. Ulaskom u srce grada, glumac uočava baš tu otuđenost i nemarnost, kao i ljude koji su zaslepljeni „sjajem“ savremene tehnologije.

 

predstava-Veliki-pad-peter-handke

Veliki pad

 

Ples nimfi i vili izvodi se kroz baletski spektakl, a između, rejv sekvence opisuju gradsku vrevu.

 

Glavni lik, šetajući do svoje destinacije, je u moralnoj je dilemi da li uopšte da primi nagradu za životno delo. Isto tako, opažajući život oko sebe, razmišlja i o svetu i vremenu u kom živimo.

 

Handke je napisao izveštaj o stanju sveta kao autobiografiju pisca za kojeg je najveće priznanje najveći pad u svetu.

 

Ljubiša Ristić rekao je da je „Veliki pad“ „predstava koja je drama, ali i balet, ali najviše rejv“.

 

predstava-Veliki-pad-peter-handke

Veliki pad

 

Roman „Veliki pad“ je šesti Handkeov naslov koji je KPGT predstavio za 25 godina. Izvodeći od devedesetih godina dela „Kaspar“, „Užas praznine“, „Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Drine i Morave“, „Kas preko Bodenskog jezera“ i „Psovanje publike“, KPGT je računao na Handkea kao kućnog pisca, budući da ga je najviše i najčešće igrao, uz Šekspira, Molijera i Dušana Jovanovića.

 

Glumci su di-džej Rada Đuričin, di-džej Tamara Milojković i di-džej Marko Topolovački, dok je Ivanka Lukateli majstor baleta, a Jelena Stoisavljević koreograf.

 

Predstava će biti izvedena 21. i 26. januara u pozorištu KPGT u Beogradu. Ulaznice se prodaju po ceni od 1.000 dinara. Mogu se nabaviti u pozorištu KPGT i preko sajtova Tickets.rs i Nasceni.rs.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište