fbpx

header

Gostovanje predstave „Ex/odus Radosti“ u Beogradu

Ex-odus-Radosti

Gostujuća predstava “Ex/odus radosti” odigraće se 30. aprila na Fakultetu dramskih umetnosti, s početkom u 19 časova.

 

“Ex/odus radosti” je nastao po dnevničkom zapisu “Dnevnik jedne migrantkinje” autorke Jelene Sasnik uz dramatizaciju teksta Maje Gal Štromar. Po formi je dinamična muzičko scenska freska u režiji Eve Hribernik.

 

U pitanju je scenska postava dijaloga orkestra i glumice. Tokom korelacije muzike kompozitorke Nataše Bogojević i glumačko interpretiranih dnevničkih monologa glumice Vanje Ive Kretič te birokratskog kontrapunkta pevačice Katje Konvalinke, grupa umetnika na duhovit način otvara pitanja migracije i slobode, umetničkog izraza, kreacije i pozicije žena u današnjem društvu.

 

“Predstava “Ex/odus radosti” je druga migrantska opera na svetu. Unikatna je jer opisuje sudbinu žene, obrazovane i rafinirane umetnice koja u tuđini priželjkuje progres i uspeh. Da li je na tom putu privilegovana? „Ex/odus radosti” je tragikomična slika naših malih sudbina, prividne slobode, ženskih prava i suštinskih međusobnih razlika. Mi – domaći i oni- migranti. Hteli – ne hteli udruženi na životnom putu nalaženja sreće i sopstvenog napretka.
– kaže Jelena Sasnik, po čijem tekstu je rađena predstava.

 

Ex-odus-Radosti

Ex-odus-Radosti

 

“Pozorišno muzička freska „Ex/odus radosti“ je društveno kritički projekat koji pored problematike migranata otvara dublja pitanja čoveka i njegove slobode, mogućnosti ostvarivanja kreativnih potreba i kvalitetnost bitisanja bez obzira na pol, boju kože, nacionalnu pripadnost i poreklo pojedinca. Otvara šira, univerzalna pitanja koja mogu da postave i oni koji na put u nepoznato nikada nisu krenuli. Uprkos tome svi u, psihološkom smislu ostajemo migranti u svojoj zemlji, migranti svojih tela, zaglavljeni begunci. Da li smo radost, slobodu i tolerantnost zaista izgubili? Svete knjige podsećaju da kada nas zarobe u drugoj sobi, sebi stvorimo treću i u nju se uselimo. Gde se nalazi taj prostor slobode ako smo slobodu davno prognali? Kad nema više reči, ostane samo muzika, migrantski valcer, možda čak i tišina…”
– rekla je dramaturg Maja Gal Štromar, koja je učestvovala u dopisu teksta.

 

Ne propustite gostujuću predstavu “Ex/odus radosti” 30.aprila na Fakultetu dramskih umetnosti.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište