fbpx

header

Gostovanje predstave „Ex/odus Radosti“ u Beogradu

Ex-odus-Radosti

Gostujuća predstava “Ex/odus radosti” odigraće se 30. aprila na Fakultetu dramskih umetnosti, s početkom u 19 časova.

 

“Ex/odus radosti” je nastao po dnevničkom zapisu “Dnevnik jedne migrantkinje” autorke Jelene Sasnik uz dramatizaciju teksta Maje Gal Štromar. Po formi je dinamična muzičko scenska freska u režiji Eve Hribernik.

 

U pitanju je scenska postava dijaloga orkestra i glumice. Tokom korelacije muzike kompozitorke Nataše Bogojević i glumačko interpretiranih dnevničkih monologa glumice Vanje Ive Kretič te birokratskog kontrapunkta pevačice Katje Konvalinke, grupa umetnika na duhovit način otvara pitanja migracije i slobode, umetničkog izraza, kreacije i pozicije žena u današnjem društvu.

 

“Predstava “Ex/odus radosti” je druga migrantska opera na svetu. Unikatna je jer opisuje sudbinu žene, obrazovane i rafinirane umetnice koja u tuđini priželjkuje progres i uspeh. Da li je na tom putu privilegovana? „Ex/odus radosti” je tragikomična slika naših malih sudbina, prividne slobode, ženskih prava i suštinskih međusobnih razlika. Mi – domaći i oni- migranti. Hteli – ne hteli udruženi na životnom putu nalaženja sreće i sopstvenog napretka.
– kaže Jelena Sasnik, po čijem tekstu je rađena predstava.

 

Ex-odus-Radosti

Ex-odus-Radosti

 

“Pozorišno muzička freska „Ex/odus radosti“ je društveno kritički projekat koji pored problematike migranata otvara dublja pitanja čoveka i njegove slobode, mogućnosti ostvarivanja kreativnih potreba i kvalitetnost bitisanja bez obzira na pol, boju kože, nacionalnu pripadnost i poreklo pojedinca. Otvara šira, univerzalna pitanja koja mogu da postave i oni koji na put u nepoznato nikada nisu krenuli. Uprkos tome svi u, psihološkom smislu ostajemo migranti u svojoj zemlji, migranti svojih tela, zaglavljeni begunci. Da li smo radost, slobodu i tolerantnost zaista izgubili? Svete knjige podsećaju da kada nas zarobe u drugoj sobi, sebi stvorimo treću i u nju se uselimo. Gde se nalazi taj prostor slobode ako smo slobodu davno prognali? Kad nema više reči, ostane samo muzika, migrantski valcer, možda čak i tišina…”
– rekla je dramaturg Maja Gal Štromar, koja je učestvovala u dopisu teksta.

 

Ne propustite gostujuću predstavu “Ex/odus radosti” 30.aprila na Fakultetu dramskih umetnosti.

 

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište