fbpx

header

Jovana Stojiljković dobitnica nagrade „Petar Banićević“

jovana-stojiljkovic

Mlada glumica Jovana Stojiljković dobitnica je ovogodišnje nagrade „Petar Baničević“ za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv“ koja se od 2019. igra na daskama Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava „Nečista krv“ rađena je po motivima romana Bore Stankovića, dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Priznanje Narodno pozorište dodeljuje glumcu/ici do 40. godine starosti, koji se u prethodnom periodu umetnički istakao, a nagrada je Jovani Stojiljković dodeljena jednoglasnom odlukom žirija.

U žiriju su bili prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, poslednja dobitnica nagrade Suzana Lukić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

 

 

„Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin“, naveo je žiri u obrazloženju.

 

Ceremonija dodele nagrade biće održana na Velikoj sceni narodnog pozorišta 2. Februara, simbolično upravo nakon igranja predstave “Nečista krv” za ulogu u kojoj je Jovana dobila nagradu.

 

Nagrada koja nosi ime prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića ustanovljena je 2010. godine, a prvi put je dodeljena 2011. godine.

 

Dosadašnji laureati su Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište